Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Fifa-boss stängs av i tolv år

Jerome Valcke.
Jerome Valcke. Foto: Felipe Dana/AP

Internationella fotbollsförbundets (Fifa) etiska kommitté stänger av generalsekreteraren Jerome Valcke i tolv år, meddelar Fifa på sin nätsida.

Fransmannen har varit avstängd sedan september, misstänkt för att ha varit inblandad i svartabörshandel med VM-biljetter. Det är bara en av orsakerna till att han nu stängs av i 12 år från all fotbollsverksamhet.

”Under undersökningarna har flera andra former av potentiella tjänstefel framkommit, i synnerhet missbruk av Fifas policy och regler för resekostnader, fall som rör försäljning av tv- och andra medierättigheter, samt förstörelse av bevismaterial”, skriver den etiska kommittén.

Valcke har också anklagats för att ha varit inblandad i en muta på 10 miljoner dollar till Jack Warner, före detta ordförande för Nord- och Centralamerikas samt Karibiens fotbollsförbund Concacaf.

Den 9 januari 2016 beslutade Fifa att avskeda Jerome Valcke med omedelbar verkan. Fifas etiska kommitté har även inlett civilrättsliga åtgärder mot Valcke.

Den 54-årige fransmannen har tidigare nekat till alla anklagelser. Tidigare har Fifa-ordföranden Sepp Blatter och det europeiska förbundets ordförande Michel Platini stängts av i åtta år.

Fakta. Jerome Valcke

Född: 6 oktober 1960.
Nationalitet: Frankrike.
Bakgrund: Tidigare tv-journalist som 2003 började jobba med rättighetsfrågor för Fifa. Generalsekreterare mellan 2007 och 2015.