Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 04:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/fifa-iran-har-lovat-tillata-kvinnor-pa-fotbollslaktarna/

Fotboll

Fifa: Iran lovar tillåta kvinnor på fotbollsläktarna under VM-kval

I oktober förra året tilläts en grupp om 100 utvalda kvinnor se träningsmatchen mellan Iran och Bolivia i Teheran. Foto: Vahid Salemi/AP

Fifa ska ha fått löfte av Iran om att tillåta kvinnor på läktarna under kvalet till fotbolls-VM i Teheran i oktober, rapporterar Reuters. 

Nyligen brände sig en 29-årig kvinna till döds då hon riskerade att dömas till ett halvårs fängelse i Iran för att ha försökt se en fotbollsmatch. 

Företrädare för Fifa har besökt Iran i veckan och diskuterat förberedelserna inför fotbollsmatchen mot Kambodja den 10 oktober, som är Irans första hemmamatch i VM-kvalet.

På agendan fanns frågan om kvinnliga supportrar, som har hamnat i fokus efter Sahar Khodayaris självmord. Hon greps i februari av den så kallade moralpolisen när hon försökte ta sig in på en match, utklädd som man, med favoritlaget Esteghlal i den iranska högstaligan.

I början av september skulle rättegången starta och mycket talade för att Sahar Khodayari skulle dömas till sex månaders fängelse. I stället för rättegång valde hon att tända eld på sig själv utanför domstolsbyggnaden.

Händelsen väckte starka reaktioner och satte press på Fifa att agera mot Iran inför VM. Sedan revolutionen 1979 är det– med enstaka undantag – förbjudet för kvinnor att gå på fotboll i Iran. Men alla accepterar inte förbudet, utan försöker ta sig in på matcherna ändå.

– Vi måste ha kvinnor som deltar och måste driva på för det med respekt men på ett starkt och kraftfullt sätt. Vi kan inte vänta längre, säger Fifas president Gianni Infantino till Reuters.

Enligt Fifa har Iran nu gett försäkringar om att kvinnor - både iranska och utländska - ska tillåtas på läktarna under VM-kvalet. 

– Vi har blivit försäkrade om att kvinnor på nästa internationella match i Iran kommer att få gå till fotbollsarenorna, säger Infantino till Reuters. 

Fifa uppger också att de i samråd med iranska fotbollsförbundet arbetar för att kvinnliga supporters ska få delta vid hemmamatcher också i den iranska ligan.

Läs mer: Kravet: Tillåt kvinnor på läktarna i Iran