Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Fifa stänger av Pakistan

Internationella fotbollsförbundet Fifa stänger av alla pakistanska lag från spel på både landslags- och klubbnivå.

Anledningen är otillåten inblandning av tredje part.

Fifa syftar på att det pakistanska fotbollsförbundet och dess verksamhet har kontrollerats av en domstolsutsedd administratör, det vill säga av pakistanska myndigheter. Något som bryter mot Fifas regler om att fotbollsförbundet ska agera självständigt utan myndighetsinblandning.

– Det är en sorgens dag för pakistansk fotboll, men jag tror att myndigheterna inte inser vikten av det här problemet, säger det pakistanska fotbollsförbundets ordförande Faisal Saleh Hayat till nyhetsbyrån AP.

– Det finns ingen genväg för att lösa detta. Om inte myndigheterna slutar lägga sig i så tror jag att det kommer att bli en lång avstängning, säger Hayat, vars omval till förbundsordförande för två år sedan utmanades i pakistansk domstol.

Avstängningen träder i kraft omedelbart och innefattar, förutom avstängning från alla internationella klubb- och landslagsturneringar, även att Pakistan inte längre ges tillgång till vare sig Fifa-ledda tränings- och utvecklingsprogram eller ekonomiskt bistånd från det internationella fotbollsorganet.