Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 05:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/fifa-svarar-efter-dodsfallet-i-iran/

Fotboll

Fifa svarar efter dödsfallet i Iran

Efter en kvinnas död uppmanar Fifa Iran att säkerställa säkerheten för kvinnor som kämpar för att få gå på fotboll. Foto: Dave Shopland/Shutterstock

Fotbollsstjärnor efterlyste påtryckningar från Internationella fotbollsförbundet, Fifa, mot Iran efter att den iranska fotbollssupportern Sahar Khodayari, som fått smeknamnet ”den blå flickan”, avlidit.

TT Text

Nu svarar Fifa i ett uttalande: ”Vi fick höra om några mycket sorgliga nyheter från Iran och beklagar djupt denna tragedi. Fifa förmedlar sina kondoleanser till familjen och vänner. Vi upprepar våra uppmaningar till iranska myndigheter att säkerställa frihet och säkerhet för alla kvinnor som deltar i en legitim kamp för att avsluta stadionförbudet”, skriver Fifa enligt SVT.

Khodayari greps i mars efter att ha försökt smyga in på en fotbollsarena i Iran, där det är olagligt för kvinnor att gå på matcher. Förra veckan drabbades hon av svåra brännskador till följd av en självbränning utanför domstolen i Teheran, som senare gjorde att hon avled. Hon ska ha tänt eld på sig själv när det stod klart att hon riskerade fängelsestraff.

Kosovare Asllani och Hedvig Lindahl var bland de svenska stjärnorna som reagerade starkt och efterlyste agerande från Fifa.