Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Fifa-toppar gripna vid razzia på lyxhotell

Jeffery Webb, vice ordförande i Fifa, är en av de åtalade.
Jeffery Webb, vice ordförande i Fifa, är en av de åtalade. Foto: All over press

Schweizisk polis gjorde i natt en överraskande razzia mot ett lyxhotell i Zürich för att gripa flera toppar i internationella fotbollsförbundet Fifas årliga möte. Insatsen gjordes på amerikansk begäran och de gripna ska begäras utlämnade för mutanklagelser i samband med utnämnandet av Ryssland som värd för VM 2018.

Enligt New York Times källor kommer de gripna, högt uppsatta företrädare inom fotbollsvärlden, att åtalas för olika former av korruption och penningtvätt. De misstänks ha tagit emot eller betalat 150 miljoner dollar i mutor. Utpressning, bedrägeri och penningtvätt hör till brottsrubriceringarna.

Totalt omfattas fler upp till 14 personer av åtalen, men inte alla av de misstänkta fanns på plats i Zürich. USA:s federala polis FBI har bedrivit sin undersökning under tre år och amerikansk åklagare har beordrat nattens insats. Fifas presschef Walter de Gregorio kallade till presskonferens på onsdagen:

– Det är en allvarlig situation för oss, men Fifa välkomnar utredningen och kommer att samarbeta med utredarna. Det här är förstås inte bra för vår image, men det är bra att städa upp bland alla spekulationer. Vår planerade kongress kommer att äga rum som planerat, säger de Gregorio.

Bland de gripna finns två av Fifas vice ordföranden, Jeffrey Webb och Eugenio Figueredo. Även Jack Warner, tidigare i exekutivkommittén, är gripen skriver Daily Mail. Miljonmutorna ska vara kopplade till utnämningarna av Ryssland och Qatar som värdnationer för VM 2018 respektive 2022.

Utredningen är ett bakslag för Fifas omstridde Sepp Blatter, 79, som varit ordförande sedan 1998, även om han inte finns bland de misstänkta. Schweizaren väntas på fredag bli omvald till en ny period som Fifa-boss. de Gregorio menar att förtroendet för ordföranden inte skadas av mutanklagelserna, inte heller när reportrar påminner honom hur det fungerar i andra organisationer. 

Schweiziska poliser kom i gryningen civilklädda till femstjärniga hotellet Baur au Lac i Zürich. Man rekvirerade hotellnycklar, tog sig in i de misstänktas rum och ledde ut dem bakvägen i skydd av ett tygstycke. Parallellt genomfördes en razzia mot Fifas huvudkontor, också i Zürich, där man bland annat beslagtog dokument och datorer.

Troligtvis kommer fler gripanden att göras, åtminstone gäller det misstankar om bestickning mot framför allt amerikanska och sydamerikanska pr-personer som tros ha betalat 150 miljoner dollar för exempelvis ge vissa företag större exponering i samband med turneringar. Schweiziska justitiedepartementet har på amerikansk begäran fryst flera bankkonton.

Utöver de redan nämnda är också Fifa-männen Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin och Nicolás Leoz gripna – samtliga är representanter från olika länder i Sydamerika eller Västindien. De påstådda mutorna ska till viss del omfatta mästerskap ända bak till 1990-talet. Enligt amerikanska justitiedepartementet har de misstänkta gjort vissa medgivanden.

Fifa utsåg Ryssland och Qatar som värdländer i Zürich 2010. Besluten har starkt ifrågasatts ur ett korruptionsperspektiv, men Fifas etikkommitté friade bägge länderna i en egen utredning som presenterades i vintras. USA:s justitiedepartement publicerade ett detaljerat pressmeddelande om åtalet som omfattar 47 punkter.

De som röstade för Ryssland och Qatar kommer nu att förhöras i den amerikanska utredningen. de Gregorio säger på onsdagens presskonferens att det nu inte är aktuellt att genomföra en ny omröstning om värdländenra för de kommande världsmästerskapen. 

På Svenska fotbollförbundet vill man inte dra för stora växlar av razzian mot de högt uppsatta Fifa-delegaterna som misstänks för både korruption och penningtvätt.

– Vi vet ju inte vad som har hänt, det är av yttersta vikt ta reda på det, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet.

Sjöstrand flyger på onsdagseftermiddagen till Zürich på för att vara med på det möte som hålls i slutet av veckan och han hoppas att få en bättre insyn i razzian än vad han har för tillfället. På fredag väntas Blatter bli omvald som ordförande i Fifa. Hur razzian mot de misstänkta toppmännen inom Fifa påverkar det beslutet vill Sjöstrand inte kommentera.

– Jag har inte mer information än vad vi kan läsa oss till. Det är otroligt viktigt att vi får information och fakta innan vi kan ha någon uppfattning, säger Sjöstrand.