Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Fifa-valet kan bli en riktig långfredag

Prince Ali bin al-Husseins genomskinliga valbås monterades på Zürich flygplats på onsdagen.
Prince Ali bin al-Husseins genomskinliga valbås monterades på Zürich flygplats på onsdagen. Foto: Fabrice Coffrini/AFP

ZÜRICH. Fifa förbereder sig för långfredagen. Valproceduren för att få fram en ny ordförande det internationella fotbollsförbundet riskerar att bli en långkörare och det kan dröja långt fram på fredagskvällen innan en vinnare är utsedd.

Kuwait och Indonesien kommer att vara fortsatt avstängda från Fifa och får därmed inte delta när det ska väljas en ny ordförande efter Sepp Blatter på fredag. Det bestämde Fifas exekutivkommitté på onsdagen. Att därmed bara 207 av 209 länder kan delta i omröstningen kommer inte nämnvärt att förkorta en valprocedur som riskerar att bli den överlägset längsta i förbundets historia.

Valet är planerat att börja klockan två på eftermiddagen. Varje valomgång beräknas ta en timme och fyrtio minuter att genomföra och det är inte omöjligt att det blir fem omgångar, vilket innebär att det kan komma att ta över åtta timmar att utse en vinnare.

– Vi är förberedda på att det kan dröja fram till runt klockan tio på kvällen innan det är klart, säger Hans Hultman, svensken som är chef för Fifas presstjänst under kongressen.

Programmet förutsätter att alla de fem kandidaterna, shejk Salman bin Ibrahim al-Khalifa, Bahrain, prins Ali bin al-Hussein, Jordanien, Jérôme Champagne, Frankrike, Gianni Infantino, Schweiz, och Tokyo Sexwale, Sydafrika, fortfarande är kvar i matchen på fredagen.

Om ingen av de fem får två tredjedelars majoritet i första omgången fortsätter valet tills någon kandidat fått enkel majoritet. Från omgång två slås den med minst röster ut.

Trots att prins Ali krävt att valet ska skjutas upp eftersom han anser att en rättvis valprocedur inte kan garanteras, genomförs det som planerat. Prinsen ville att valbåsen i vallokalen ska vara genomskinliga, vilket han menar garanterar att delegaterna röstar efter sitt hjärta och inte efter påtryckningar. De genomskinliga båsen ska han redan ha låtit frakta till Zürich, men det finns inget i Fifas stadgar som säger att de ska användas. Idrottens skiljedomstol, CAS, avslog på torsdagen begäran om att skjuta upp valet.

Prins Ali förväntas inte vinna valet, som i stället spås bli en match mellan shejk Salman och Gianni Infantino. På onsdagen hettade kampen till ytterligare när shejken sade att Infantinos plan att öka utbetalningarna till medlemsförbunden riskerar Fifas ekonomi. Infantino har erbjudit medlemmarna fem miljoner dollar var (drygt 40 miljoner kronor) var för att investera i fotbollsprojekt. Shejk Salman har sagt att Fifas pengar ska användas för projekt i länder med de största behoven.

– Jag tror att inom tre år skulle vi vara i konkurs, sade shejken om sin motståndares förslag i en intervju med AP.

Infantino har också fått kritik för sitt förslag att utöka VM till 40 lag.

Fakta. Fifas långa fredag

Det riskerar att bli en lång extrakongress för Fifa och alla delegater på fredag. Så här ser det preliminära tidsprogrammet ut:
9.30 Presentation och omröstning kring Fifas reformpaket.
11.45 Lunchpaus.
12.45 De fem ordförandekandidaterna talar 15 minuter var.
14.00 Omröstningen startar. Varje omgång väntas ta en timme och fyrtio minuter. Röstningen cirka 70 minuter och räkningen cirka en halvtimme. Det kan som mest bli fem omgångar.
När en ordförande är vald, vilket kan vara klart så sent som runt 22.00, håller Fifa presskonferens.