Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 11:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/fifadokument-avslojar-ghoddos-havdar-att-han-hotades-av-ostersund/

Fotboll

Fifadokument avslöjar: Ghoddos hävdar att han hotades av Östersund

Saman Ghoddos. Foto: Andreas Sandström/Bildbyrån

Den förre Östersundsspelaren Saman Ghoddos är avstängd från spel och ska betala över 40 miljoner kronor i böter efter förra sommarens transferhärva. 

Nu framkommer att han uppgett för internationella fotbollförbundet Fifa att ÖFK hotade honom till att bryta ett avtal med spanska Huesca.

Detaljer i affären framkommer i Fifas beslut, som Östersunds-Posten tagit del av.

Ghoddos sade enligt dokumentet till Fifa att ÖFK ”hotade att behålla honom över nästa säsong och att tacka nej till alla övriga bud om han inte skrev på en uppsägning av avtalet”.

Ghoddos sade enligt Fifa att han ångrade att han skrivit på ett uppsägningsavtal med Huesca, att han verkligen ville till klubben men att han manipulerades av Östersund att bryta avtalet.

Det var i somras som DN kunde avslöja att Huesca anmält Saman Ghoddos och Östersund till Fifa och att en utredning startats kring Ghoddos övergång till franska Amiens, som han nu tillhör. Enligt Huesca hade Östersundsspelaren redan skrivit på ett giltigt kontrakt med den spanska klubben innan han kom överens med Amiens.

I augusti kom beskedet att Fifa gav Huesca rätt, att Saman Ghoddos skulle stängas av för spel i fyra månader och att den spanska klubben hade rätt till ett bötesbelopp på 4 miljoner euro, över 40 miljoner svenska kronor. 

Ghoddos reste till Huesca förra sommaren, och syntes på en bild som lades ut på nätet av agenten Quique Pina, där han tycks signera ett papper.

Östersunds dåvarande ordförande Daniel Kindberg, som i går dömdes till fängelse för ekonomisk brottslighet, gjorde omedelbart klart att Ghoddos inte skulle säljas till Huesca. Kort därefter skrev han i stället på för Amiens.

– Saman skrev på papper som han inte hade någon aning om vad det var för något, eftersom det var på spanska, har Daniel Kindberg tidigare sagt till Aftonbladet.

I det underlag till Fifas beslut som ÖP nu återger framgår att ÖFK visste att Saman Ghoddos skrivit på ett kontrakt, och sade därför till honom att komma tillbaka till Sverige. Där ska ÖFK ha försökt övertala honom om att kontraktet med Huesca var ogiltigt.

ÖFK och Saman Ghoddos har överklagat Fifas beslut till Idrottens skiljedomstol Cas.

I en intervju med Aftonbladet som gjordes innan uppgifterna om hot från ÖFK kommit fram, berättar Ghoddos om beskedet om domen.

– Det var hemska dagar. Jag fick inte spela. Jag var tvungen att sköta mitt jobb och träna precis som vanligt. Men i mitt huvud var jag förstörd. Helt knäckt. Jag var helt tom. Jag tränade men tankarna var på ett annat ställe. Efter träningen satt jag bara tänkte: ”hur tar jag mig igenom det här?”

Han menar att böterna inte är realistiska. 

– För jag har inte ens pengarna! Hur har de tänkt egentligen? Hur ska jag kunna betala över 40 miljoner kronor? Men jag vill inte kommentera det mer just nu eftersom vi har överklagat, säger han.

Han säger att hans bild av ÖFK inte har förändrats.

– Jag har samma kontakt som förr med Östersund. Som om allt det här aldrig har hänt. Med folk i klubben och i styrelsen.