Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Fifas reformpaket genomröstat

Foto: Patrick B. Kraemer/AP

Zürich. Den har beskrivits som en viktigare omröstning än den som avgör vem som blir ordförande. Med stor majoritet röstade Fifas extrakongress igenom det reformpaket som ska göra det skandaliserade förbundet mer transparent.

Reformpaketet, som bland annat innebär tidsbestämda mandatperioder för förtroendevalda och fler kvinnor på ledande poster, fick bifall med röstsiffrorna 179-22.

Ett resultat som möttes av applåder och gladde många av de församlade fotbollsledarna.

– Reformpaketet är egentligen viktigare än vem som blir ordförande, sade Greg Dyke, avgående ordförande i det engelska fotbollsförbundet FA.

Reformprogrammet, som arbetats fram av en grupp ledd av Francois Carrard, fransmannen som även ledde reformarbetet inom Internationella olympiska kommittén, innehåller en rad punkter som syftar till att göra Fifa till en mer öppen och transparent organisation, där mutor och fiffel ska bli lättare att avslöja.

En av de viktigaste punkterna är beslutet att dela Fifas exekutivkommitté, som fungerat som dess regering, i Fifa Council, ett råd som ska fatta de långsiktiga och strategiska besluten. Det blir i stället tjänstemännen under generalsekreteraren som tar han om den dagliga verksamheten, den som den avgående ordföranden Sepp Blatter ofta kritiserats för att ha blandat sig i.

Fifa Council ska innehålla 36 medlemmar, sex var från de sex kontinentförbunden, vilket förväntas balansera maktförhållandet mellan världsdelarna.

En annan viktig del av reformpaketet är tidsbestämda mandatperioder för förtroendevalda. Sepp Blatter har suttit 18 år som ordförande. Hans företrädare João Havelange, 24 år. Den nye ordföranden kommer högst att kunna sitta tre fyraårsperioder, det vill säga tolv år.

Det finns kritiker som menar att även detta är en för lång period.

En tredje viktig reform är att kontrollfunktionerna av Fifas ekonomiska verksamhet ska öka samt att det ska bli fler kvinnor på ledande poster. Bland annat ska minst en kvinna finnas bland dem som respektive kontinentförbund föreslår till Fifa Council.

Var sjätte kvinna lär inte vara nog för intresseorganisationen Fifa Women’s Task force for Womens football, som i fjol i samband med VM i Kanada gick ut med kravet att minst 30 procent av alla medlemmar i fotbollens styrelser och kommittéer bör vara kvinnor.

Medan 89 procent av Fifakongressen röstade för reformerna fanns det också motstånd. Palestina kritiserade bland annat konstruktionen av Fifa council och menade att flera av förslagen var förhastade.

– Det är utveckling Fifa behöver, inte en revolution, sade landets delegat.

Men den stora majoriteten av de 207 röstande medlemsländerna menar att reformprogrammet är den enda rätta vägen framåt för Fifa. Så också Sverige, som på kongressen bland annat representeras av Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

– Det är viktigt att vi får igenom de här reformerna så att vi kan gå vidare. Nu hoppas jag att vi snart kan börja koncentrera oss på fotbollen igen, sade Nilsson.

Mer om Fifavalet

•  Vem blir ny Fifa-president?
Internationella fotbollsförbundet, Fifa, ska välja en ny ordförande. Här är de fem kandidaterna.

• 15 frågor och svar
Inför valet, som föregåtts av korruptionsskandaler och avstängda ledare, finns många frågor. Här reder DN ut 15 av dem.

Fakta. Detta har hänt i Fifa

1974

João Havelange tar över som Fifaordförande.

1975

Sepp Blatter anställs på Fifa och blir generalsekreterare 1981.

1998

Blatter besegrar efter en tuff strid Lennart Johansson och blir Fifaordförande.

2001

Bolaget ISL, som haft hand om Fifas marknads- och tv-rättigheter, går i konkurs och lämnar spår av mutor bakom sig.

2002

Blatter väljs om för första gången.

2007

Blatter väljs om för andra gången och Michel Platini besegrar Lennart Johansson och blir Uefabas.

2010

Qatar utses till värd för VM 2022.

2011

Blatter väljs om för tredje gången efter hård kamp med Mohamed bin Hammam, som strax före valet blir avstängd på livstid.

27 maj 2015

Flera höga Fifaföreträdare grips av polis i Zürich på uppdrag av amerikanska FBI.

29 maj 2015

Blatter väljs om för fjärde gången efter kamp mot prins Ali från Jordanien.

1 juni 2015

Blatter meddelar oväntat att han avgår vid en extrakongress i februari 2016.

25 september 2015

Den schweiziska åklagarmyndigheten meddelar att Sepp Blatter är misstänkt för korruption. Blatter har utfört en olaglig penningtransaktion till Platini på motsvarande 17,2 miljoner kronor.

10 oktober 2015

Fifas etiska kommitté stänger av Sepp Blatter och Michel Platini under 90 dagar under utredning av den misstänkta penningtransaktionen.

3 december 2015

Schweizisk polis genomför en gryningsräd, på uppdrag av USA, och griper ett dussintal personer knutna till Fifa.

21 december 2015

Blatter och Platini stängs av i åtta år från all fotbollsrelaterad verksamhet av Fifas etiska kommitté.

Fakta. Så fungerar Fifavalet
  • Valet av ny Fifapresident avgörs i Zürich fredag 26 februari. Samtliga medlemsförbund har en röst var.
  • Valet inleds med en röstningsomgång där samtliga fem kandidater deltar. För att en kandidat ska väljas direkt krävs två tredjedelars majoritet, 140 röster.
  • Når ingen två tredjedelars majoritet fortsätter valet med en ny omröstning på de fyra kandidater som fick flest röster i första omgången, nu krävs enkel majoritet (mer än hälften av rösterna för att valprocessen ska avslutas).
  • Enkel majoritet gäller även om omröstningen fortsätter med tre kandidater samt om det krävs en sista slutomröstning mellan två kandidater.
  • Kuwait och Indonesien är avstängda från Fifa på grund av att ländernas regeringar har blandat sig i idrotten på ett otillbörligt sätt. På onsdag ska Fifas exekutivkommitté fatta besluta om länderna trots det får rösta i ordförande valet.