Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Finland har allt att vinna

Foto: Björn Lindgren/Scanpix

Finland nådde kvartsfinal när EM-slutspelet avgjordes på hemmaplan för fyra år sedan. Få tror på en upprepning. I premiären mot Italien (0-0) hade inte Finland ett enda avslut på mål. Sistaplatsen i gruppen blir svår att undvika.

Finland är i och för sig välorganiserat, både vad gäller anfall och försvar.  Men skador på tongivande spelare innebär att laget saknar spetskvalité.

Offensivt söker man en 4-2-3-1-upställlning med breda utgångsytor för innerbackarna och offensiva ytterbackar.

Annika Kukkonen och Nora Heroum är spelfördelare på mittfältet.
Det blir dock få tillfällen då individuell kvalité klarar att genomföra det man vill.

I stället blir det långa, raka bollar från innerbackarna upp till anfallarna. Innebär att Sanna Talonen och Annica Sjölund blir isolerade på topp, då centrala mittfältare och yttermittfältare inte hinner ställa om när uppspel kommer.

Talonen och Sjölund är tuffa i boxen, men problemet för Finland är att de inte hittar in.

Finland gnuggar på, viker inte ner sig. Men mot Italien skapades första möjligheten först efter 42 minuter. Totalt i matchen hade man två avslut, två distansskott, inget på mål.

Som lag betraktat är Finland långsammare än Sverige, i varje lagdel. Talonen och Sjölund ska inte utgöra något hot, då den svenska backlinjen är snabbare.

Hur Finland formerar hänger på Sjölund. Vill förbundskapten Andrée Jeglertz ha henne i startelvan?

Om Sjölund inte spelar flyttas Emmi Alanen in centralt, från vänsterkanten, Jaana Lyytikäinen går in som högerbreddare, och Marianna Tolvanen flyttas över från höger- till vänsterkanten.

Försvarsmässigt spelar Finland 4-4-2 när de startar pressen. De faller sedan tidigt med backlinjen, då de är aningen osmidiga.

Om Sverige fyller på och hittar ytan bakom ytterbackarna tvingar man ut innerbackarna att täcka av, och det skapar öppningar i boxen, då ingen av innerbackarna (Anna Westerlund och Laura Kivistö) är några speedkulor.

Sverige är snabbare i alla lagdelar. Spelar man med fart, överbelastar kanterna, och hittar insticken bakom backlinjen ska man vinna matchen utan större problem.

Finland är i en generationsväxling. Sedan EM 2009 har tunga namn som Jessica Julin, Sanna Valkonen, Laura Österberg-Kalmari och Anna-Kaisa Rantanen försvunnit.

Laget är orutinerat, och dessutom har Andrée Jeglertz jobbat i uppförsbacke med den nya stommen.

Annica Sjölund gjorde tävlingscomeback för exakt en månad sedan, efter ett tio månader långt skadeuppehåll (korsbandsskada).

Maija Saari (försvarare) och Linda Sällström (anfallare) saknas båda i EM-truppen på grund av korsbandsskador.