Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Flicklaget som utmanar normerna

Foto: Jonas Lindkvist

Älvsjös 04:or utmanar fotbollens normer.

Att flicklaget i år spelar i en pojkserie har skapat en större debatt än vad ledarna kunnat tro.

”Det här har gått från att vara ett äventyr med våra 11-åriga tjejer till att bli en betydligt viktigare fråga”, säger tränaren Sami Rossi.

– De tyckte det var pinsamt att förlora, tror jag. Jag hörde att de sa det till varandra.

Så säger Filippa Rossi, 11-årig fotbollsspelare i Älvsjö AIK, samtidigt som bollar plockas fram i kvällssolen och kompisarna en efter en droppar in på Älvsjö IP.

Tillsammans med 27 lagkamrater ska Filippa strax träna väggspel med pappa och tränare Sami Rossi.

Men först berättar hon och kompisen Ingrid Bornstein om årets två första matcher i Sankt Erikscupen – de där lite ”pirriga” matcherna där flickorna ställts mot, och vunnit mot, jämngamla pojkar.

– I början var jag lite nervös, men sen blev det roligt, säger Filippa och skiner upp.Filippa Rossi, Vendela Stolpe och Ingrid Bornstein. Foto: Jonas Lindkvist.

– Ja, det var lite pirrigt att möta killar, fyller Ingrid i.

– Om de vinner kan det bli lite tjatigt. Och om de förlorar kan de bli lite sura. Jag tror det är jobbigare för dem att förlora mot tjejer än mot killar – för alla säger att killar är bättre på fotboll än tjejer.

Vad svarar du när någon säger så, då?

– Jag brukar säga att ”jag kan ju vara lika bra som ni. Ni vet ju inte hur mycket jag tränar.”

Fenomenet är inte nytt.

För sju år sedan blev Brommapojkarnas F98:or första svenska flicklag att spela i en pojkserie.

Nytt är dock det uttalade målet. Ledarna i Älvsjös 04:or har inte bara anmält 11-åringarna, som beskrivs som ett breddlag, till en pojkserie för att utmana sina spelare. Utan också för att utmana och förändra samhällets normer och attityder.

– Det här är förhoppningsvis ett litet, litet steg i rätt riktning, säger tränaren Sami Rossi.

– Dels vill vi ge tjejerna ett äventyr, vi vill att de ska få positiva minnen för livet. Dels vill vi utmana traditionella värderingar och normer.

Att spela ett helt flicklag i en pojkserie går inte emot Stockholms fotbollförbunds regler. Men ”experimentet” har mött blandade reaktioner. Inför varje match skickar Sami Rossi ut information till motståndarna, och efteråt sammanställer han reaktioner och bemötande.

– De första motståndarna (Enskede) ifrågasatte varför vi gjorde det här. För andra har bara fotbollen varit det centrala. Men jag blev besviken – jättebesviken – i dialogen med Enskede.

Sami Rossi är tränare i Älvsjös F04. Foto: Jonas Lindkvist

Tränarkollegan Christian Stolpe håller med:

– Jag blev förvånad över att könsrollerna fortfarande är så cementerade.

Frans Rensfelt är åldersgrupps­ansvarig för pojkar 04 i Enskede IK.

Enligt honom skulle det vara knäckande för unga killar att förlora mot tjejer.

Trots att Älvsjös F04:or kallar sig breddlag jämför Rensfelt situationen med debatten om tidig elitsatsning, där Enskede i fjol markerade starkt mot att hela lag av yngre spelare ställs mot äldre lag för att få tuffare motstånd. Pojkarna i breddverksamheten kommer i kläm, menar Rensfelt.

– Jag tycker inte att de (Älvsjö) har tagit ett barnperspektiv på det hela, säger Rensfelt.

– De har inte tänkt på konsekvenserna.

Frans Rensfelt säger att han tror på integrering mellan pojk- och flickfotboll, till exempel i de återkommande mixed-cuper som Enskede IK arrangerar. Men han menar att killar som för tillfället befinner sig på så kallad lätt nivå i Sankt Erikscupen behöver möta pojkar som ”är i liknande situation som dem själva” för att få självförtroende.

– Man kan vilja vara normbrytande, men det här blir olyckligt, säger han.

– Om våra killar vinner får de ju bilden av att de är mycket bättre än tjejerna. Och om de förlorar kan det bli en knäck, på grund av den norm som finns.

Vad säger den normen om ungdomsfotbollen tycker du?

– Det är ju olyckligt att det är så. Vi vill inte försvara normen som finns i samhället, men vi vill försvara ett barnperspektiv. Vi är emot tidig selektering oavsett om det gäller flickor eller pojkar. Och det är olyckligt när barn kommer i kläm.

Enskede förlorade matchen med 1–6, och Älvsjös nästa motståndare – Mälarhöjden – fick stryk med 2–6.

– Som vi misstänkte var det ett selekterat lag som mötte våra killar på lätt nivå, säger Enskedes Frans Rensfelt.

– Älvsjö har kommunicerat till sina motståndare att de mötte äldre spelare i fjol men att de nu i stället vill möta pojkar.

Älvsjös Sami Rossi har svårt att förstå kritiken om selektering, att särskilt duktiga spelare väljs ut till vissa matcher. I stället säger han att hans lag – som spelar i flera serier och även mot flickor – inte toppas för att maximera resultat i enskilda matcher.

– Vårt mål är att alla ska få spela de här matcherna, i olika konstellationer, säger han.

– Hade vi gått in på en högre nivå i seriestystemet hade vi uteslutit kanske halva vår trupp.

Enligt Rossi har föräldrar och barn så gott som genomgående varit positiva till försöket i pojkserien. Om risken finns att barn hamnar i kläm skulle han ”avbryta direkt”.

– Men jag hoppas att vi blir ett skyltfönster för flickfotbollen, säger Sami Rossi.

– Att vi kan visa att tjejer också kan, minst lika bra.

Om det enligt normen är ”pinsamt” för pojkarna att förlora mot flickor, är det åt andra hållet extra stort för flickorna att vinna mot pojkar?

– Så är det nog. Och det kan också bli skevt. Men vi har försökt tona ner det här, säga att det är matcher som alla andra.

Vendela Stolpe är en av 11-åringarna som var med i segern mot Enskede.

Är det viktigare att vinna mot killar än mot tjejer?

– Egentligen inte, men det blir lite extra speciellt, säger hon.

– Det är ju inte så många tjejer som är med i killserier.

Är det svårare att spela mot killar?

– Nja. De är tuffa, men det är inte så mycket skillnad egentligen.

På Stockholms fotbollförbund låter man Älvsjö AIK hållas i pojkserien. Debatten har fått förbundet att börja diskutera könsroller på ett annat sätt – och till och med öppna för mixedserier.

– Jag tycker det är okej att bryta normerna. Jag förstår inte varför det skulle vara värre att få stryk av tjejer än av killar, säger förbundschefen Björn Eriksson.

– Det finns ju en del forskning som tyder på att man upp till tioårsåldern är ganska lika. Man skulle egentligen kunna spela i samma serie och samma lag, men det finns någon sorts allmän utbredd föreställning om att tjejer är sämre än killar. Högre upp i åldrarna ger de fysiska förutsättningarna den bilden viss rätt, men i de här åldrarna tror jag inte att det är så.

Varför finns den mentaliteten?

– Fotbollsrörelsen som sådan är ganska mansdominerad.

– Min uppfattning är att värderingarna håller på att förändras, men jag tycker att det är i ganska långsam takt – och framför allt tycker jag att vi i fotbollen ligger efter.

Så länge lag möts på ”rätt” nivå i systemet och ”på lika villkor” ser Björn Eriksson inga problem med flicklag i pojkserier.

Därtill lägger förbundschefen stort ansvar på vuxna och ledare.

– Samhället ser det som värre att torska mot tjejer än mot killar, men i viss mån tror jag att det är en vuxenbild.

– Om ingen vuxen hade sagt något tror jag inte att grabbarna hade reagerat på samma sätt.