Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-17 18:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/forbundet-overklagar-spellicenserna-vi-har-en-skyldighet-att-motverka-matchfixning/

Fotboll

Förbundet överklagar spellicenserna: ”Vi har en skyldighet att motverka matchfixning”

Foto: Christian Örnberg

Svenska fotbollförbundet överklagar de spellicenser som Lotteriinspektionen (LI) utfärdat och som ger rätt att erbjuda spel på lägre divisioner och antal hörnor och liknande.

– Vi kan inte tolerera att man prioriterat bort det tydliga uppdraget från riksdag och regering att motverka matchfixning, säger Anders Hübinette, förbundets chefsjurist.

Jens Littorin
Rätta artikel

I fredags gav LI klartecken för de första spellicenserna på den omreglerade spelmarknaden. Samtidigt meddelade man att man inte kommer att gå flera stora idrottsförbund till mötes i deras krav på ett generellt förbud mot spel på ungdomsmatcher, matcher i lägre serier (under Elitettan på damsidan respektive division 2 på herrsidan) samt spel på enskilda matchhändelser.

Fotbollförbundet har reagerat starkt och överklagat beslutet till Förvaltningsrätten i Linköping.

– Vi har en skyldighet mot svensk fotboll att göra allt vi kan för att motverka riskerna för matchfixning och där är det tillåtna spelutbudet en del. Vi vet att det är större risk att matchfixning drabbar lägre serienivåer och till exempel U21-serier där övervakningen från både förbund och medierna är lägre, säger Anders Hübinette i ett pressmeddelande.

Även Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson är upprörd över att varken Lotteriinspektionen eller regeringen tagit tillfället i akt och agerat. 

– När civilminister Ardalan Shekarabi sade att han skulle röka ut matchfixning med hjälp av den nya spellagen tror jag inte att han menade att det ska var fortsatt fritt spelrum för spelbolagen som det blir nu, säger Björn Eriksson och menar att det är löjeväckande att tro att de drygt 70 spelbolag som sökt licens i Sverige i en hård konkurrenssituation skulle vara försiktiga med vilka spel man erbjuder.

Camilla Rosenberg, LI:s generaldirektör, förklarade i en DN-intervju i höstas att det stora utbudet av olika spel på marknaden gör det svårt att utfärda generella förbud, men också att de begränsningar som idrotten önskar kan bli aktuella senare. Eriksson köper inte det resonemanget.

– Enligt försiktighetsprincipen förbjuder man först och släpper på saken när man är övertygad om att det fungerar. Att göra tvärtom som LI kommer att innebära fritt fram för den kriminalitet som ofta ligger bakom matchfixning, säger Björn Eriksson.

Läs mer: 

Etuhu hotas av minst två års fängelse 

Mutbrottsåtalade ex-AIK:aren träder fram: ”Mitt rykte är förstört” 

Inget omedelbart förbud mot spel på ungdomsmatcher