Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Förbundet saknar system för kontroll av spel på U21

01:48. DN granskar matchfixning — så fungerar ett spelnätverk.

Svenska fotbollförbundet nås av allt fler uppgifter om manipulerade U21-matcher. Trots det har förbundet ingen kontinuerlig övervakning av matcherna eller regelmässig kontroll av om det förekommer avvikande spelmönster.

Analys av oddsrörelser har blivit ett allt vanligare vapen i kampen mot matchfixning. Uefa stängde i fjol av det albanska mästarlaget Skenderbeu från Europaspel under ett år sedan avvikande spelmönster upptäckts i ett 50-tal av klubbens matcher.

DN har avslöjat hur organisationen Federbet slog larm om kontinuerligt och kraftigt avvikande spelmönster i de svenska U21-serierna. Uppgifterna kommer inte som någon överraskning för förbundet.

– Vi har fått in tips om de här serierna de senaste åren och vi har ögonen på U21, säger förbundsjuristen Anders Hübinette.

Men någon kontinuerlig kontroll av oddsrörelserna kring matcherna finns inte. Det beror på att svensk fotboll genom Uefa har ett samarbete med det schweiziska analysföretaget Sportradar. Men avtalet gäller bara granskning av landets två högsta serier, allsvenskan och superettan. Förbundet förlitar sig också till Svenska Spel, som rapporterar avvikande spelmönster i de serier där man erbjuder spel, allsvenskan till division 2. De fyra U21-serierna står utan ständig bevakning.

Enligt Hübinette har förbundet heller inte matchkontrollanter i U21-serierna.

– Däremot har vi på senare tid fått möjlighet att med kort varsel skicka ut en delegat om vi så önskar, säger Hübinette, som inte vill spekulera i hur omfattande problemet med riggade matcher är på den här nivån.

– Vår åsikt är att det inte borde förekomma spel i de här serierna, precis som vi heller inte anser att det ska vara möjligt att spela på till exempel antal hörnor och varningar, säger Hübinette.

Federbetchefen Francesco Baranca anser att problemen i U21-serierna är så allvarliga att förbundet borde ”stänga serierna” för spel genom att utestänga spelbolagens matchrapportörer, som möjliggör vadslagningen. Hübinette påpekar att det i tävlingsbestämmelserna finns ett förbud för åskådare att utan arrangerande förenings medgivande rapportera resultat i kommersiellt syfte. I praktiken innebär det att endast av Svenska Spel anlitade rapportörer är välkomna på svensk fotbolls matcher. Han medger samtidigt att förbudet kan vara svårt att efterleva.

– Även om vi naturligtvis regelbundet uppmanar våra klubbar att följa förbudet, till exempel genom att neka kända, icke godkända, rapportörer tillträde till våra arenor, kan det vara svårt, särskilt på lägre nivå och på öppna matcharenor, att effektuera det fullt ut. Upptäcker man något ska arrangören alltid be en rapportör att lämna arenan, men det finns ingen laglig rätt att i det läget, när rapportören redan är på plats, med tvångsmedel förpassa vederbörande från arenan, säger Hübinette.

Förbundet har med intresse tagit del av Casdomen mot Skenderbeu, som innebär att idrottens högsta juridiska instans godtar avvikande spelmönster som bevisning. Hübinette utesluter inte att förbundet kan komma att se över tävlingsbestämmelserna så att det även i Sverige ges möjlighet att begränsa en klubbs tävlingsdeltagande om det visar sig att den direkt eller indirekt varit inblandad i matchfixning för många gånger.

– Det är ofta svårt att bevisa en enskild spelares eller ledares inblandning, men kan man fastslå att en klubb varit inblandad för många gånger för att det ska vara rimligt kanske man ska överväga om den ska ha rätt att delta i tävlingsverksamheten, säger Hübinette.