Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Förbundet vill skärpa 18-årings avstängning för matchfixning

Bilden har inget med artikelns innehåll att göra.
Bilden har inget med artikelns innehåll att göra. Foto: Adam Ihse/TT

Den 18-årige fotbollsspelaren dömdes till nio månaders avstängning för att ha spelat på egen match, men Svenska fotbollförbundet vill förlänga straffet och överklagar domen från sin egen disciplinnämnd till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det var i slutet av förra året som 18-åringen från Syrianska FC dömdes till nio månaders avstängning sedan han avslöjats med att ha spelat på egen match, något som är förbjudet enligt tävlingsreglementet. Men Svenska fotbollförbundet tycker att domen är för mild och överklagar till RIN, idrottens högsta juridiska instans.

Läs mer: Tre klubbar dominerar Uefas hemliga matchfixningslista

– Vi vill att domen ska gälla under tolv månader, precis som vi yrkade på inför disciplinnämndens prövning, säger förbundsjuristen Tobias Tibell.

Enligt förbundet finns det flera skäl till att straffet bör skärpas. Spelaren har avsiktligt ingått vadhållningen, han har spelat på att det egna laget skulle släppa in första målet, vilket indikerar att han ville att laget skulle underprestera. Tibell påpekar också att det i det skärpta reglemente kring matchfixning som Riksidrottsförbundet antog 2015 finns ett minimistraff på ett år för den som inte berättar att man blivit kontaktad av någon som vill manipulera en match.

– I det här fallet har det ingåtts vadhållning och det tycker vi är ett värre scenario. Därför är det berättigat med ett års avstängning, säger Tibell.

Fallet med Södertäljespelaren är det första i sitt slag i svensk fotboll och kan därför bli vägledande.

Det var inför en match i U19-serien i somras som det satsades cirka 400 kronor från 18-åringens konto hos spelbolaget Bet365. Vinsten blev knappt 1 500 kronor. 18-åringen förnekade först att det spelats från kontot, men hävdade senare att det var en kamrat till honom som gjorde spelet från sin mobiltelefon, med vilken 18-åringen skulle ha varit inloggad på sitt konto. Kamraten påstods ha förväxlat sitt eget konto med 18-åringens, men vid en kontroll visade det sig att kamraten vid tidpunkten inte hade något konto registrerat hos Bet365.

Disciplinnämnden ansåg att fotbollsspelarens olika förklaringar gjorde honom mindre trovärdig och stängde av honom.

Syrianska FC:s ordförande Iso Gürsac säger att för klubbens del är saken utagerad.

– Om spelaren vill driva fallet vidare är det upp till honom, säger Gürsac.

Uppgifter om matchfixning i svensk ungdomsfotboll har figurerat under flera år. I fjol slog organisationen Federbet larm om riggade matcher i U19- och U21-serierna sedan man under en längre tid upptäckt avvikande oddsrörelser hos spelbolagen.