Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 01:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/forbundskaptenens-franvaro-den-stora-snackisen/

Fotboll

Förbundskaptenens frånvaro den stora snackisen

Sergio Ramos inför mötet med Sverige: ”Vi måste ha respekt för alla motståndare.” Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

MADRID. Inför måndagskvällens möte med Sverige är det inte motståndaren som är den stora snackisen bland spanjorerna. Utan dominerande frågor är:

Hur påverkar förbundskaptenens frånvaro? Ska veteranerna börja lämna plats för den nya generationen? Kommer fansen att fylla Santiago Bernabéu?

Förbundskapten Luis Enrique har av personliga skäl inte varit fysiskt närvarande med landslaget de senaste tre månaderna. Och han kommer inte att finnas med vid sidlinjen i måndagskvällens möte med Sverige.

I hans ställe har assisterande förbundskaptenen Roberto Moreno tagit den operativa rollen.

Moreno sade vid söndagskvällens presskonferens att han pratat med Luis Enrique om situationen senaste dagarna, och att han hoppas att Enrique ska vara tillbaka vid nästa samling i augusti.

– Vi visar full respekt för hans privata situation. Och jag känner mig definitivt inte ensam i min roll. Vi har ett bra team. Luis är med på telefon och via videokonferens hela tiden. Det har fungerat bra hela veckan, under den här samlingen, sade Moreno.

Lagkaptenen Sergio Ramos konstaterade att det är ett känsligt ämne.

– Luis Enrique är kapten för båten, och han är en duktig ledare, som leder oss mot målet. 

– Men alla i tränarstaben gör allt för att det inte ska märkas att han är borta. Hans vilja går igenom ändå, det pratas inte så mycket bland oss spelare om hans icke-närvaro, sade Sergio Ramos.

33-årige Sergio Ramos från Real Madrid är liksom Barcelonas Sergio Busquets, 30, veteranerna i den spanska truppen. Laget är inne i en generationsväxling. Efter VM i Ryssland förra året har inte mindre än 42 spelare varit uttagna till de olika landslagssamlingarna. 

Detta i kombination med att Spanien tappat positioner på världsrankningen sedan glansperioden 2008-2012, då man vann ett VM och två EM, har skapat diskussion om framför allt en spelare som Busquets fortfarande är konkurrenskraftig.

– Busquets har varit ifrågasatt senaste tiden, men han har haft en säsong som jag anser varit okej. För mig är han en av de bästa mittfältarna, någonsin, sade Roberto Moreno.

– Men för oss handlar det inte längre bara om att dra på sig tröjan och vinna. Den tidigare epoken har upphört.

– Om vi är favoriter mot Sverige? Ja, då får vi väl ta det ansvaret. Men Sverige är ett mycket bra lag, sade Moreno.

Sergio Ramos konstaterade att han efter många år i landslaget fortfarande känner hunger.

– Och det är så vi måste komma hit (till samlingarna). Tränaren ser dessutom vem som presterat bäst, sade Sergio Ramos.

– Men det är ett faktum att vi inte är där vi en gång var. Vi har en lång väg framför oss för att hämta in det vi tappat. Nu måste vi ha respekt för alla motståndare, sade Sergio Ramos.

Estadio Santiago Bernabéu, Real Madrids arena, har kapacitet för drygt 81.000 åskådare. Men den är långt ifrån utsåld till mötet med Sverige. Roberto Moreno kunde inte, eller ville inte, sent på söndagskvällen uppge hur många biljetter som fortfarande var osålda. Men man kunde skönja en viss oro för att det riktigt massiva publiktrycket kanske inte skulle kunna uppnås.

– Det kommer att bli en jämn och tuff match, och då behöver vi fansen på läktarna. Och jag hoppas att publiken hjälper oss, i de svåra stunderna, sade Moreno vädjande.

Även Sergio Ramos vände sig till fansen.

– Vi behöver allt stöd vi kan få, ju fler som kommer, desto större fördel för oss i matchen, sade han.

Dessa tre frågor kryddas med det faktum att lagkaptenen Sergio Ramos i fredagens segermatch borta mot Färöarna (4–1) noterade nytt världsrekord i antalet vunna landskamper. 

Totalt 122 vunna matcher, sedan debuten 2005. 

Smaka på den. Bara att nå upp till 122 spelade landskamper är en enorm bedrift, att vinna lika många är närmast otroligt. 

I Sverige är det bara fyra spelare genom tiderna som nått över 122 landskamper – Anders Svensson (148), Thomas Ravelli (143), Andreas Isaksson (133) och Kim Källström (131).

Den ende i dag aktive som teoretiskt skulle kunna hota Sergio Ramos notering är Cristiano Ronaldo, som vann sin 93:e landskamp med Portugal, när Nederländerna besegrades i finalen i Nations League på söndagskvällen.

Läs mer:

Sebastian Larsson kan gå in mot Spanien 

Janne Andersson: Många är förtjänta att få starta mot Spanien 

Johan Esk: Marcus Bergs betydelse bara ökar