Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-06 00:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/forre-landslagschefen-om-zlatan-jag-vill-ha-de-basta-spelarna-i-em/

Fotboll

Förre landslagschefen om Zlatan: Jag vill ha de bästa spelarna i EM

Före detta landslagschefen Lasse Richt vill se Zlatan Ibrahimovic i EM. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Zlatan Ibrahimovic slutade i landslaget efter EM 2016. I början av veckan blev han utsedd till ”Årets forward” på Fotbollsgalan och nu öppnas dörren för spel i EM 2020, av den före detta landslagschefen.

– Ju bättre spelare vi har desto bättre lag får vi, säger Lasse Richt.

Segern mot Rumänien innebär att landslagsledningen kan börja planera EM-sommaren 2020.

Lasse Richt har åtta stora mästerskap bakom sig som chef för fotbollslandslaget, i sex av dem har Zlatan Ibrahimovic varit en dominerade spelare.

– Utan att nämna Zlatan speciellt så vill ju jag att vi ska ha de bästa spelarna i ett landslag, oavsett ålder och oavsett var de spelar, säger Richt som slutade efter VM 2018.

Han har själv varit i kontakt med Ibrahimovic som gjorde 52 mål på 58 matcher innan han nyligen meddelade att han lämnar LA Galaxy i amerikanska Major League Soccer.

– Han har gjort jättebra ifrån sig men han är 38 år och jag vet inte vad han själv vill. 

Men någon indikation på att Zlatan är på väg tillbaka till landslaget har Richt inte fått.

– Om jag visste det så skulle jag inte berätta det ändå. Jag pratar med honom lite då och då men han säger inte mer till mig än till någon annan, tror jag.

Under 20 år var Richt mannen som planerade de stora mästerskapen för svenska fotbollslandslaget. 

På fredagskvällen satt han hemma på Söder och njöt när Sverige spelade till sig biljetten till EM-slutspelet 2020.

– Det var en fantastiskt väl genomför match, första halvlek var suverän och sedan stängde man matchen. Hela laget spelade på topp, bra försvar och dessutom gjorde vi några mål.

Han har fortfarande nära kontakt med många i landslagsledningen och skickade ett sms där han bland annat skrev ”Stort grattis igen”.

– Fråga Andreas Granqvist vilket resultat jag tippade, säger Richt och låter mer än nöjd.

Han vet hur det känns att vinna matchen som tar Sverige till ett stort mästerskap.

– Det är den ultimata glädjen och samtidigt en stor lättnad. Nu är det klart, målet är alltid att gå till slutspel. De har vi gjort de flesta gångerna under 2000-talet. 

Richt har flera fina minnen av avgörande matcher.

Han tar upp segern på bortaplan mot Turkiet, där Andreas Andersson språngnickade in segermålet till 2–1 i den 92:a minuten. Målet som tog Sverige till VM i Japan/Sydkorea 2002.

– Den har jag starka minnen ifrån, dessutom bröt jag nyckelbenet på matchdagen.

Ett annat är 0–0-matchen borta mot Italien som tog blågult till VM i Ryssland 2018.

– Där gjorde vi det oväntade och det var mot en motståndare vi brukar ha svårt för.

Den här gången satt Richt hemma och var inte med i glädjeruset.

– Det är klart att man saknar att inte vara på plats för stunden. Jag tror de hade en fantastisk natt i Bukarest, det var säkert mycket tjo och tjim och glam.

För Richt var matcherna en bonus.

– Matcherna var inte jobbet, jobbet var att förbereda allt inför ett mästerskap. 

Den 30 november lottas EM-grupperna i Bukarest.

För första gången är arenorna utspridda över hela Europa, det kan exempelvis bli så att Sverige hamnar i en grupp med Köpenhamn och Sankt Petersburg som spelplatser, eller Rom och Baku.

– Det här är något som är helt nytt. Ledningen känner till alla möjliga scenarier, men det är mycket svårare att planera det här slutspelet med tanke på att det finns så många olika kombinationer. Man kan välja att bo i Sverige och resa till spelorterna eller kanske bo där man ska spela två matcher. Man vill ju vara i en miljö som man tror att spelarna ska trivas i. I Sverige vill vi inte alltid ha ett eget hotell, det är många länder som ha det. Man ska också tänka på närhet till träningsanläggning och flygplats. Kvaliteten på träningsplan vet vi så länge vi tar en plan som organisationen erbjuder, de är tipp-topp.

Ur miljösynpunkt skulle det vara bra om lagen drar ned på flygandet.

– Jag tror att det kommer att diskuteras men i ett mästerskap är det svårt att ta allt för stor hänsyn till den delen. Man vill ju i grund och botten minimera resandet mellan matcherna och det kanske man gör genom att bo där man ska spela två matcher.

Han ser fram emot måndagens match mot Färöarna.

– Det är skönt att det är klart, då kan man pröva lite och vinna borde vi göra. Det behövs påfyllning från de yngre för det är ju några som sagt att de ska sluta efter EM. 

Efter mer än 20 år i Fotbollförbundets tjänst kan Richt tänka sig att bli en vanlig supporter.

– Ibland brukar jag säga att det skulle vara jäkligt roligt att vara en vanlig supporter och åka med på ett mästerskap med några kompisar. Vi får väl se på lottningen var vi hamnar och vilka matcher som väntar. 

Läs mer:

Ingen svensk protest mot rasismen som drabbade Isak 

Johan Esk: Stark att Isak orkade säga ifrån

Bukarest EM-stad trots rasismen: ”Något straff borde finnas”

Janne Andersson började gråta – hyllade Berg

Allt om fotbolls-EM 2020 – datum, spelorter, klara lag