Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 19:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/fortsatt-strid-om-namnfragan-i-if-brommapojkarna/

Fotboll

Fortsatt strid om namnfrågan i IF Brommapojkarna

Brommapojkarna har i dag sin huvudarena Grimsta i Vällingby i nordvästra Stockholm. Foto: Magnus Hallgren

Striden om namnfrågan i IF Brommapojkarna är långt ifrån avgjord. Douglas Roos, pappa till en flicka i föreningen, vill locka medlemmar till årsmötet för att rösta igenom ett namnbyte till IF BP.

Lars Grimlund
Rätta artikel

Styrelsen vill utreda ett eventuellt namnbyte men Douglas Roos vill se en ändring redan på årsmötet tisdagen den 19 februari. 

– Det kommer att röstas om namnfrågan och styrelsen är väldigt orolig för att det ska splittra klubben. Men jag har drivit den här frågan för att jag tycker att den är otroligt viktig, säger Roos som varit tränare i IF Brommapojkarna under elva års tid.

Namnfrågan var uppe redan på årsmötet i fjol, då röstade 37 medlemmar för att bevara det ursprungliga namnet, 29 var för IF BP. För att ändra namnet krävs att två tredjedelar röstar för förslaget.

– Jag vill ta upp namnfrågan igen, säger Roos. Men jag vet inte hur många som kommer på årsmötet, det är många som är aktiva vid datorn.

Douglas Roos vill se en namnändrig av IF Brommapojkarna till IF BP på årsmötet tisdagen den 19 februari. Foto: Mark Earthy

Roos har drivit frågan om namnbyte på Facebook och i sociala medier och fått stor respons, både positiva och negativa.

– Många har kallat mig för rätt otrevliga saker, frågan rör upp känslor men jag tycker att den är väldigt enkel. Som Europas största fotbollsförening bör Brommapojkarna i symbolikens namn gå i bräschen och visa var man står. 

För att få rösta måste spelare och ledare betala medlemsavgiften på 400 kronor, föräldrar och supportrar betalar på 600 kronor och avgiften ska vara betald senast den 31 december.

– Det finns tyvärr ett demokratiskt underskott i BP som många inte känner till. Man måste också vara 18 år och det är en ganska högt satt gräns, det gör att man utesluter en ganska stor mängd av BP:s medlemmar från att rösta. 

IF Brommapojkarna har runt 5.000 aktiva och ledare. 

– Jag är helt övertygad om att om man frågar medlemmarna så är det en överväldigande majoritet som vill att klubben ska vara en modern förening som visar var man står i jämlikhetsfrågan. Varför ska 1.000 fotbollsspelande tjejer kallas för ”pojkar”?

IF Brommapojkarna, som grundades av pojkar från Bromma den 13 april 1942 på Yllevägen 6 vid Brommaplan, är ett namn som är välkänt inte bara i Sverige utan även runt om i Europa.

Ola Danhard, som under en lång tid styrde klubben, Leif Andersson, före detta spelare i BP, och Putte Salminen, ordförande i supporterklubben Bromma support, är emot ett namnbyte.

De påpekar också att Eskilstunaklubben Guif (Godtemplarnas Ungdoms- och Idrottsförening) inte bara består av nykterister och alla aktiva i Stockholmspolisens IF bär inte uniform.

”Vi föreslår att det registrerade namnet IF Brommapojkarna består och att man kommunikativt använder BP”, skriver trion bland annat i en motion till årsmötet.

Läs mer: Styrelsen föreslår att namnbytet skjuts på framtiden