Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Fotbollförbundets brev: ”Leta efter pojkkroppar”

Svenska fotbollförbundet söker 15-åriga spelare med ”pojkkropp” och ”pojkutseende”.

Ett mejl från en riksinstruktör till landets 24 distrikt har fått flera fotbollsledare att reagera.

– Jag får en klump i magen när jag läser det här, säger en av ledarna.

Det är till ett läger med så kallade Future Teams som Svenska fotbollförbundet under hösten har genomfört en inventering.

Future Teams är ett pojklandslagsläger som kompletterar det klassiska utvecklingslägret, tidigare kallat elitlägret, i Halmstad. Syftet är att fånga upp spelare som är senare i sin fysiska utveckling än sina jämnåriga kamrater. Men ett mejl till spelarutvecklare i samtliga 24 fotbollsdistrikt – där förbundet vill få in namn på potentiella deltagare – har rört upp känslor i fotbolls-Sverige.

Dels pågår en diskussion om lägrens vara eller inte vara på ett generellt plan. Dels är flera fotbollsledare starkt kritiska till själva ordvalet i mejlet som DN har tagit del av.

I sitt sökande efter ”potentiella elitfotbollsspelare” efterlyser Svenska fotbollförbundet talanger med speluppfattning och karaktär. Samtidigt listas ”fysiska kännetecknen”.

Tonåringarna, födda 2001 eller 2002, ska vara i ”pre-puberteten eller i puberteten”, skriver förbundet.

Vidare ska de ha ett ”pojkutseende och pojkkropp”.

– Jag läste den där texten och satt bara och gapade. Det är rena 30-talsbegreppen, säger en fotbollsledare.

– Jag tänker på Rasbiologiska institutet och tycker det är för jävligt.

Ledaren fortsätter:

– Jag förstår inte vad man är ute efter. Är man bara aktuell om man är smal och lång, eller smal och kort? Svensk fotboll misslyckas ju fullständigt här. Utifrån både vetenskap och värdegrund.

Vad som är ett ”pojkutseende” eller en ”pojkkropp” väcker frågor, anser kritikerna. Också vem som ska bedöma detta, och hur det ska gå till.

– Det här är ett språkbruk som inte hör hemma i det moderna samhället. Är det boskap man tittar på? säger en annan fotbollsledare och fortsätter:

– Och jag tänker också på hbtq-perspektivet. Vad gör förbundet de facto? Det man gör låter högre än det man säger.

DN har varit i kontakt med en handfull fotbollsledare på olika håll i landet. Men ingen av dem vill förekomma med namn i tidningen.

Varför?

– Man får inte reagera på sådant här, säger en av dem.

– För varenda gång någon gör det så slår de (Svenska fotbollförbundet) ner den som säger något. Ofta får man till svar att man i princip bara ska hålla käften.

Hans Wildow är riksinstruktör på Svenska fotbollförbundet och den som har skrivit under mejlet med orden pojkkropp och pojkutseende.
Hans Wildow är riksinstruktör på Svenska fotbollförbundet och den som har skrivit under mejlet med orden pojkkropp och pojkutseende. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån


Hans Wildow är riksinstruktör på Svenska fotbollförbundet och den som har skrivit under mejlet. Han ser inget problem med formuleringarna.

– Det vi menar är att kroppen inte har utvecklats till en vuxen kropp. Det handlar om killar som är lite senare i sin fysiska utveckling, säger han.

Wildow, som även är tillförordnad förbundskapten för Future Teams, förklarar förbundets tanke med lägret:

– Ambitionen med talangutveckling eller elitförberedande fotboll är att få fram så bra fotbollsspelare som möjligt i slutändan. Och eftersom vi utvecklas i olika takt finns spelare som – på grund av att de inte klarar av att hävda sig fysiskt – kanske väljer något annat, fast de har en väldigt stor talang.

– Då vill vi visa på det här sättet att man måste ha lite tålamod med sin kropp, och inte ge upp sin satsning.

– På några år utvecklas man från en barnkropp till att bli vuxen, men tidpunkten är individuell. Och det är det vi tittar på här.

Men vad kännetecknar en ”pojkkropp”? Och hur bedömer man vem som har en ”pojkkropp” och inte?

– Det är ju det jag har förklarat. Man har en senare fysisk utveckling. Det är jättekonkret. Framför allt har man en senare muskelutveckling.

Claes Eriksson, gruppchef för spelarutbildning på förbundet, säger att han inte ”lägger någon annan värdering” i uttrycken än Hans Wildow – men öppnar samtidigt för att i kommande utskick ändra formuleringarna.

– Det är ryckt ur sitt sammanhang. Man måste förstå helheten här. Men vi får titta på en bättre formulering, säger Eriksson.

Han fortsätter:

– Formuleringen ”pojkkropp” är olycklig, men det är en formulering i ett arbetsdokument riktat till personer som vet att det är en muskulär bedömning som avses.

Future Teams har funnits sedan 2014 och samma formuleringar ska ha använts i flera år. Trots att flera ledare menar att de även tidigare lyft frågan.

– Jag reagerade även när det kom ut första gången, men traditionens makt är stark på Fotbollförbundet, det är svårt att ändra de här sakerna, säger en fotbollsledare.

– När det här mejlet går ut till 24 spelarutvecklare är det mest män som är födda på 50- och 60-talet som tar emot det, och som inte tänker så mycket på vad det står. Det är för få som är normkritiskt tänkande.

Läs mer: Idrottsministern: ”Extremt olyckliga formuleringar”

Läs mer: Svenska fotbollförbundet: ”Vi beklagar dessa ordval”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.