Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 01:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/fotbollforbundets-ersattningar-forblir-hemliga/

Fotboll

Fotbollförbundets ersättningar förblir hemliga

Exakt vad damlandslaget och herrlandslaget får i ersättning i reda kronor från Fotbollförbundet har sekretessbelagts av Diskrimineringsombudsmannen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Svenska fotbollförbundet vädjade till Diskrimineringsombudsmannen (DO) om att inte offentliggöra de exakta landslagsersättningarna för dam- respektive herrlandslagsspelare.

Så blev det.

DO:s sekretessgranskning är nu klar.

I somras anmäldes Svenska fotbollförbundet (SvFF) till DO.

Förbundet hade tidigare inte velat redovisa sina ersättningar till dam- respektive herrlandslagsspelare. Men efter att DO krävt svar i frågan lämnade SvFF in ett yttrande i fredags.

I måndags publicerade SvFF delar av sitt yttrande på sin hemsida. 

Där framgick bland annat att ersättningen för damer och herrar är lika vid samlingar (ibland till och med större för damerna) samt desamma för en seger i en tävlingsmatch.

Men de exakta siffrorna – som har skickats till DO – offentliggjordes inte, och fotbollsförbundet vädjade till DO om sekretess.

– Det är ganska vanligt att innehåll i avtal stannar mellan dem som ingått avtalet, sade generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till Aftonbladet

– Det kan handla om personlig integritet, det kan finnas andra aspekter som handlar om säkerhet och kommersiella delar.

På tisdagen blev DO:s sekretessgranskning klar. Och summorna förblir hemliga.

Handlingen som rör redovisning av ekonomisk ersättning ”baserat på vad en deltagare ur dam- respektive herrlandslaget erhåller vid ett fullt deltagande på samtliga samlingar, dvs. matcher, turneringar och träningsläger under åren 2018 och 2019” är sekretessbelagd i sin helhet, meddelar DO när DN begär ut handlingen.

Flertalet uppgifter är även sekretessbelagda i bifogade landslagsavtal. 

Myndigheten hänvisar till 33:e kapitlet i offentlighets- och sekretesslagen, paragraf 1:

”Sekretess gäller för uppgift om en enskilds personliga eller ekonomiska förhållanden, om det kan antas att den enskilde eller någon närstående till denne lider skada eller men om uppgiften röjs (...).”

Nu tar DO:s granskning av ärendet vid.

– Det är ett omfattande yttrande och kommer ta tid till beslut, sade DO:s pressansvarige Clas Lundstedt till Göteborgs-Posten i måndags.

– Jag skulle säga ett par månader, kanske upp till ett halvår.

Johan Esk: Rimliga avtal i en orättvis värld