Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 07:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/fotbollforbundets-svar-till-do-blir-allman-handling/

Fotboll

Fotbollförbundets svar till DO blir allmän handling

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Foto: Jessica Gow/TT

Svenska fotbollförbundet har inte velat redovisa vilka ersättningar dam- och herrlandslagen får. 

Nu utreder Diskrimineringsombudsmannen saken, och förbundets svar blir därmed allmän handling.

– Vi kommer att svara på ett korrekt sätt, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Håkan Sjöstrand vill inte svara på huruvida SvFF kommer att redovisa ersättningarna till DO.

– Den dialogen kommer vi att ha med dem. Jag vill inte gå in i några spekulationer innan dess, utan vi svarar dem på ett korrekt sätt precis som vi ska göra, säger han.

Myndigheten har beslutat sig för att utreda ersättningarna till landslaget eftersom frågan diskuterats under en längre tid. SvFF ska senast på fredag ge skriftliga svar på ett antal frågor från DO, bland annat om hur de olika typerna av ersättning till spelarna ser ut. 

Sjöstrand vill inte gå in på huruvida det kan vara problematiskt i förhållandet till sponsorer att dela med sig av information om ersättningar.

Behöver ni ta upp det här med sponsorer?

– Att gå in i spekulationer och hypoteser, det överlåter jag åt andra, vi svarar DO på det sättet som vi ska göra, säger han.

Det svar som förbundet kommer att ge DO blir allmän handling och kan därför begäras ut enligt offentlighetsprincipen, bekräftar myndigheten för DN. Innan en handling lämnas ut görs en bedömning där man tar hänsyn till om det finns skäl att sekretessbelägga delar där någon kan ta skada av att uppgifterna offentliggörs.

Damernas förbundskapten Peter Gerhardsson, som tog ut sin EM-kvaltrupp på tisdagen, säger att laget fick alla resurser de ville ha under sommarens VM.

– Vi hade det perfekt. Det är också en anledning till att vi kunde prestera så bra, att vi saknade ingenting. Jag tänkte lite före, att så mycket folk, hur klarar vi av det? Men vi var alla ganska duktiga på att gå in på våra rum om vi blev irriterade. Och inte på någon annans rum utan på sitt eget.