Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-12 18:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/fotbolls-em-2020-guide-till-lottningen/

Sport

Fotbolls-EM 2020: Guide till lottningen

På lördag lottas fotbolls-EM 2020. Foto: Christian Charisius/dpa

På lördag är det dags för EM-lottningen till nästa sommars mästerskap. Den skiljer sig från hur lottningar brukar se ut.

Blir det dröm eller mardröm för Sverige? Såhär går det till.

Lottningen sker 18.00 lördagen den 30 november i Bukarest. 24 lag ska delas upp i sex grupper om fyra.

Sverige är i seedningsgrupp tre av fyra, och kan hamna i alla grupper utom den som spelas i Köpenhamn och Sankt Petersburg, eftersom Danmark, som är i samma seedningsgrupp som Sverige, redan är placerade där i egenskap av värdland.

Turneringen har ett unikt format och spelas i tolv olika länder. Varje grupp spelas i två städer. De värdstäder vars landslag har gått till EM får spela på hemmaplan, vilket gör att förutsättningarna vad gäller resor och publik kommer att skilja sig mycket mellan lagen.

Eftersom turneringen spelas över hela Europa är en stor faktor vilka städer man får spela i. Sverige skulle till exempel kunna hamna i Italiens grupp, och få resa långt mellan Rom och Baku i Azerbajdzjan. 

Eftersom världsmästarlaget Frankrike återfinns i andra seedningsgruppen, kan de göra en grupp med ett redan svårt förstalag ännu tuffare. Det går att hamna i en grupp med skräckinjagande kombinationer som Italien och Frankrike, Nederländerna och Frankrike, Spanien och Frankrike, eller Tyskland och Frankrike.

En möjlig, farlig grupp för Sverige skulle kunna bli grupp A med Italien, Frankrike och Wales, två bortamatcher i avlägsna Baku och en lång resa till Rom.

Ett annat jobbigt alternativ skulle vara en grupp E med Spanien, Frankrike och Irland, och matcher mot hemmanationerna i Bilbao och Dublin.

Vad gäller reseavstånd är London och Glasgow behändigt. Och Sverige brukar spela bra mot England. Som övriga motståndare i Englands grupp D kan Blågult drömma om Schweiz och Israel.

Om man ponerar att Tyskland inte längre är vad de brukade vara, kan en grupp F med Tyskland, Schweiz och Georgien, med matcher i München och Budapest, vara ett relativt överkomligt alternativ.

Samtidigt som en del redan är klart på förhand, är lottningen inte helt enkel att överblicka.

– Det är kanske den mest komplicerade lottningsprocessen i europeisk landslagsfotbolls historia, sade den svenske förbundsordföranden och Uefas vice ordförande Karl-Erik Nilsson till DN häromveckan.

En del saker kommer dessutom fortfarande inte vara klara efter lottningen, eftersom fyra länder till ska kvalificera sig till turneringen i ett playoff som spelas först i mars nästa år. 

Det europeiska förbundet Uefa hade flaggat för att det kunde bli en ny lottning efter playoffet, om många värdländer inte skulle ha kvalificerat sig förrän då. Men så kommer det inte att bli. De potentiella playoffvinnarna är redan placerade i möjliga grupper.

Om båda värdländerna i en grupp är med i EM får ett av dem spela alla tre gruppmatcher på hemmaplan, det andra två på hemmaplan. Efter en lottning mellan Ryssland och Danmark står det klart att Italien, Danmark, Nederländerna, England, Spanien och Tyskland alla spelar tre hemmamatcher, Ryssland två. 

De värdländer som går till EM först via playoff får i så fall bara spela två hemmamatcher.

Det finns också politiska hänsyn som gör att Ukraina inte får lottas i Rysslands grupp.

 

 

Guide: Allt om fotbolls-EM 2020 – datum, spelorter, klara lag