Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/fotbolls-vm-2022-dyrt-kompakt-och-annorlunda/

Fotboll

Fotbolls-VM 2022 – dyrt, kompakt och annorlunda

Från Legacy pavillion i en skyskrapa i centrala Doha styrs all information kring fotboll-VM i Qatar 2022. Foto: Jens Littorin

DOHA. Tänker du följa fotbolls-VM 2022 på plats? Var lugn, det kommer att finnas både öl och luftkonditionering och det går att ta tunnelbana till matcherna. Men många migrantarbetare har redan fått sätta livet till för att showen ska komma till Qatar.

Högt uppe från en av skyskraporna i centrala Doha kan man se en fotbollsstadion byggas alldeles nere på stranden av Persiska viken. Ras Abu Aboud Stadium är en av åtta arenor som ska användas vid fotbolls-VM 2022.

Men när VM är över blir bara sju av arenorna kvar.

Ras Abu Aboud Stadium, som ska rymma 40.000 åskådare, har skeppats i containrar från Kina. Containrarna i sig används som byggstenar och efter VM plockas hela arenan isär för att kunna byggas upp och användas för andra evenemang någon annanstans.

Vi befinner oss Al Bidda Tower och den så kallade Legacy Pavillion, där VM-arrangörerna stolt visar upp vad som komma skall om tre år.

Det har skrivits spaltmil om detta kontroversiella VM som Qatar tilldelades av Fifas exekutivkommitté 2010, en omröstning som omgärdats av korruptionsmisstankar.

Men hur kommer detta VM egentligen att bli?

Svar: annorlunda, kompakt och dyrt.

Kostnaderna enbart för att bygga arenorna beräknas till 500 miljarder. Till det kommer drygt lika mycket för träningsanläggningar och boenden för lagen. Den totala VM-budgeten förväntas bli drygt dubbelt så mycket.

Medan VM i Ryssland 2018 präglades av långa flygresor både för landslag och supportrar blir avstånden i Qatar ungefär som om VM skulle avgöras i Stockholm och Södertälje. Det längsta avståndet mellan två arenor är 55 kilometer. Alla utom en är sammanknutna med den tunnelbana som just nu färdigställs och de ligger i eller strax utanför huvudstaden Doha.

Arrangörerna räknar med att en miljon fotbollsfans ska göra resan till Mellanöstern i månadsskiftet november–december 2022, dit turneringen flyttades efter att det ursprungligen var tänkt att den skulle spelas som vanligt på sommaren, då temperaturen i Qatar är över 40 grader varmt.

Efter hård kritik lyckades Fifa förhandla fram en flytt, som innebär att de stora europeiska ligorna gör uppehåll under VM.

Å andra sidan har VM i friidrott visat att det går att idrotta i Qatar även när det är stekhett utomhus och precis som Khalifastadion kommer även de övriga sju arenorna för fotbolls-VM att vara utrustade med luftkonditionering som gör att temperaturen blir som en skön svensk sommardag.

Systemet drivs med hjälp av solceller och emiren av Qatar, Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani, gjorde vid klimatmötet i New York nyligen reklam för VM som det första koldioxidneutrala genom tiderna.

Arkitekterna har överträffat varandra när det gäller design av arenorna. Al Baytstadion är utformat som ett beduintält i öknen. Al Thumamastadion, tolv kilometer söder om Doha, ska se ut som den huvudbonad som bärs av arabiska män.

Huvudarenan, Lusailstadion, strax norr om Doha, där öppningsmatchen och finalen spelas, kommer att ta 80.000 åskådare. Merparten av de övriga arenorna har en kapacitet på 40.000, som efter VM i de flesta fall kommer att reduceras till hälften.

Men kommer verkligen ett land, stort som ett drygt Skåne, vars förstaliga innehåller tolv lag, behöva alla dessa arenor och att de inte blir så kallade vita elefanter, som står outnyttjade. Det återstår att se. Klart är att VM-anläggningarna uppförts av migrantarbetare med dåliga arbetsvillkor.

Några officiella siffror för hur många som omkommit i arbetet med VM-arenorna finns inte, men grupper som strider för mänskliga rättigheter har uppskattat siffran till 1.200 arbetare per år.

Hassan Al Thawad, som är generalsekreterare i VM:s arrangörskommitté, kommenterade nyligen frågan och hävdade att Qatar samarbetat med internationella organisationer och gjort stora förbättringar av arbetarnas villor.

– Ett område som vi är väldigt stolta över är återbetalning av rekryteringsavgifter, som migrantarbetare måste betala för att kunna flytta utomlands för att finna ett arbete som kan försörja deras familjer. Vi kommer att ha betalat tillbaka 20 miljoner dollar 2021, sade han.

Arrangörsorganisationen skrev 2017 under ett avtal med International Labour Union, det internationella byggnadsarbetarfacket, som gav VM-arbetarna bättre villkor, men Johan Lindholm, Byggnads svenske ordförande, som varit på flera inspektionsresor på VM-byggena, säger till DN att även om villkoren förbättrats på VM-arbetsplatserna utsätts arbetare fortfarande för extrem hetta och det förekommer långa arbetspass både sex och sju dagar i veckan.

– Det vi får se är en falsk fasad. Även om villkoren för många VM-arbetare blivit bättre är de fortfarande mycket dåliga för den stora majoriteten av landets över två miljoner gästarbetare, säger Lindholm.

Alla arenor ska vara klara i slutet av 2020. Det kommer inte att bli något Confederations Cup året före Qatars VM-turnering. Det beror på att de stora ligorna inte kan ha vinteruppehåll två år i följd, men någon form av turnering för att pröva faciliteterna kommer att äga rum.

Och så frågan, som egentligen inte handlar om fotboll, men som många fotbollsfans bryr sig om. Kommer supportrarna att få ett glas öl?

Alkohol är inte en del av Qatars kultur och även om det går att dricka öl till exempel på vissa hotell får man vara beredd att betala för sig. En halvliter kan kosta runt 120 kronor, men arrangörerna har meddelat att man kommer att både göra öldrickandet billigare och enklare under VM.

– Vi inser att priset kommer att vara omdiskuterat och vi tittar på det. Vi försöker att hitta vägar som gör att vi kan sänka priset på alkohol, sade Nasser al-Khater från organisationskommittén i förra veckan till The Guardian och tillade att det inte kommer att vara tillåtet att dricka på stadens gator, men att det kommer att inrättas speciella zoner för VM-besökarna.