Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Fotbollsbossarnas avstängningar kortas

Sepp Blatter och Michel Platini.
Sepp Blatter och Michel Platini. Foto: Patrick B. Kraemer/AP

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) har avslagit Sepp Blatters och Michel Platinis överklaganden om deras åttaåriga avstängningar. Fifa minskar dock tiden för avstängningarna till sex år.

Blatter och Platini döms även till böter på 50.000 respektive 80.000 schweiziska francs, cirka 426.000 respektive 680.000 kronor.

Timmarna efter beskedet meddelade Michel Platini att han kommer att överklaga ännu en gång, till idrottens högsta instans, skiljenämnden Cas.

”Beslutet ar en kränkning av rättigheter, anklagelserna mot mig är ogrundade”, säger Platini i ett uttalande.

Det var i mitten på december som Fifas mångårige ordförande Sepp Blatter och Europeiska fotbollsförbundets (Uefa) ordförande Michel Platini avstängdes av Fifas etiska kommitté för ”etiska överträdelser”. Det var en betalning från Blatter till Platini på 2 miljoner dollar, cirka 17 miljoner kronor, för ett konsultarbete som inte fanns kontrakt till, som låg till bakgrund för avstängningarna.

Platini tvingades därmed avbryta sin kampanj för att bli ny ordförande i Fifa.

Valet av Fifas nästa ordförande sker på fredag och Fifas exekutivkommitté manade vid sitt möte på onsdagen att alla medlemmar skulle rösta för det reformprogram som tagits fram för att komma till rätta med korruptionen inom fotbollens världsorganisation.