Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 22:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/fotbollsdamernas-lonekamp-ser-ut-att-avgoras-i-ratten/

Fotboll

Fotbollsdamernas lönekamp ser ut att avgöras i rätten

USA:s damer vann VM-guld men i lönekampen har de inte segrat – den ser ut att gå till rättegång. Foto: Francisco Seco/AP

Medlingsförsöken mellan spelarna i USA:s damlandslag, som kräver jämställda löner, och det amerikanska fotbollsförbundet (USSF) har nått vägs ände, säger en talesperson för spelarna.

Nu ser saken ut att avgöras i rätten.

TT Text

– Vi tvingas avsluta mötena med en känsla av djup besvikelse över förbundets beslutsamhet att hålla fast vid grundläggande diskriminerande arbetsplatsvillkor, säger talespersonen Molly Levinson.

I mars skickade 28 amerikanska spelare in en stämningsansökan mot det egna förbundet för ”institutionaliserad könsdiskriminering”. Där ställdes siffror om lön och annan ekonomisk ersättning mot de framgångar som dam- respektive herrlandslagen har nått.

Spelarna gick med på medlingsförsök efter VM – som USA vann – men veckans samtal har inte burit frukt.

– Det är tydligt att USSF, dess styrelse och ordföranden Carlos Cordeiro, fortsatt planerar att ge kvinnor lägre ersättning än män. De kommer inte att lyckas, säger Molly Levinson.

– Vi vill att alla våra fans, sponsorer och vänner runtom i världen ska veta att vi inte avskräcks, och att vi ser fram emot en rättegång.

En talesperson för fotbollsförbundet säger samtidigt att man fortsatt försöker hitta en lösning på tvisten.

Förra veckan sade förbundsordföranden Carlos Cordeiro att USSF har betalat ut mer pengar till damspelarna än till herrspelarna det senaste decenniet. Men påståendet fick mothugg och anses missvisande, då det också ska ha inkluderat löner för lagen i den inhemska damligan NWSL.

Läs mer: 

Swifts uppmaning: Stötta USA:s fotbollsdamer

Svenska fotbollförbundets svar till DO blir allmän handling