Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Fotbollsdomare gripna i polisrazzia mot spelnätverk

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Polisen gjorde på tisdagen ett stort tillslag mot en misstänkt matchfixningshärva i svensk fotboll. I en synkroniserad aktion i tre olika städer anhölls tre personer. Två av dem är fotbollsdomare.

En fjärde person är misstänkt för inblandning och enligt åklagare kan ytterligare gripanden bli aktuella.

Polisen slog till mot flera platser i södra Sverige. Tillslaget föranleddes av en av de utredningar som polis och åklagare genomför kring ett tiotal fotbollsmatcher som polisanmälts som misstänkt fixade.

Tre personer anhölls misstänkta för bland annat för grovt bedrägeri. Även en fjärde är misstänkt och har tidigare förhörts i fallet.

Två av de gripna är fotbollsdomare, som dömt på division 2-nivå.

De två övriga personerna misstänks av polisen vara huvudmän i ett nätverk med förgreningar utomlands som ligger bakom ett stort antal uppgjorda matcher i Sverige.

Den ene är i 40-årsåldern, har tidigare dömts till fängelse för grov ekonomisk brottslighet och ställs nästa månad inför rätta i den stora matchfixningsrättegången i Oslo.

Den andre är i 30-årsåldern, tidigare dömd för flera våldsbrott, och ställdes under tisdagen inför rätta misstänkt för grovt vapenbrott.

Johan Lindmark, kammaråklagare vid Riksenheten mot korruption, är förtegen kring fallet.

– Det enda jag kan säga är att tre av de här personerna har gripits och anhållits under dagen, säger han och utesluter inte att det kan bli fler gripanden i ärendet.

Riksenheten mot korruption bedriver flera parallella utredningar kring misstänkt matchfixning. Lindmark vill inte avslöja vilka matcher som gripandena gäller.

Enligt vad DN erfar gäller misstanken en match i division 2-match, som spelades 2014 och som tidigare inte refererats till i medier i detta sammanhang.

Den yngre av de två anhållna domarna var huvuddomare i matchen.

Johan Tisell, presschef vid Svenska Spel, säger att man inte vill kommentera om det förekommit avvikande spelmönster kring matchen.

– Det jag kan säga är att vi inte har polisanmält den här matchen. Däremot har vi bistått polisen med information kring den, säger Tisell.

Den äldre domaren som nu anhållits har även varit verksam som fotbollsledare i flera klubbar. Enligt uppgift till DN har han en koppling till den 24-årige man som i fjol ställdes inför rätta för matchfixning i Jönköping i det första målet av denna art i Sverige. Mannen friades eftersom tingsrätten inte ansåg det bevisat att 24-åringen erbjudit ersättning till spelare i IFK Värnamo. Johan Lindmark, som även var åklagare i detta mål, har överklagat domen.

Svenska fotbollförbundet har stängt av 24-åringen i två år, idrottens strängaste straff.

Advokat Jonas Carlsson är försvarare till den man i 30-årsåldern som misstänks vara en av huvudmännen i spelnätverket.

– Jag kan bara bekräfta att min klient är misstänkt för grovt bedrägeri, säger Carlsson och vill inte säga något om hur mannen ställer sig till anklagelsen.

Uno Karlsson försvarar den yngre av domarna.

– Min klient ställer sig helt oförstående till brottsmisstanken, säger Karlsson.

DN har kunnat nå de övriga misstänktas advokater.

Det är inte första gången som domare misstänks för inblandning i matchfixning i Sverige.

I fjol kunde DN avslöja delar av innehållet i en polisutredning där tre basketdomare misstänks för att ha manipulerat resultat och tjänat miljontals kronor på spel hos Svenska Spel sedan vänner och anhöriga hämtat ut vinsterna. Alla tre domarna nekar till inblandning.

Även denna förundersökning leds av kammaråklagare Johan Lindmark.