Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Fotbollslag med naturligt gräs får problem

Elfsborg toppar allsvenskan men har det tungt på vanligt gräs.
Elfsborg toppar allsvenskan men har det tungt på vanligt gräs. Foto: Adam Ihse / Scanpix
Klubbar i allsvenskan och super­ettan plockar fler poäng på underlaget de är mest vana att spela på. Håller trenden i sig betyder det att lag med naturgräs på sin hemmaplan går tuffa tider till mötes.

I dagsläget spelar sju av de allsvenska klubbarna på konstgräs men snart kan de vara i majoritet. Kommande säsonger byter Djurgården, Gais och Häcken till artificiellt underlag.

Det kan vara ett smart drag. Lag som fortsätter spela på naturgräs riskerar att få betydligt färre matcher på sitt eget underlag jämfört med tidigare och sett till årets säsong betyder det också färre poäng.

Lagen i allsvenskan och super­ettan har nästan uteslutande ett hög­re poängsnitt på sitt eget underlag. Allsvenskans mest tydliga exempel är Elfsborg som spelar sina matcher på konstgräs. Serieledaren har ett vasst poängsnitt när de får spela på plast men tvingas de ut på naturgräs blir resultaten markant svagare.

Det enda laget som presterar sämre än Boråslaget är Syrianska som också är ett konstgräslag.

Visserligen ska hemmafördel vägas in som faktor, lagen spelar givetvis flest matcher på sitt eget underlag hemma, men det räcker inte för att förklara poängsnitt sett till underlaget.

– Underlagen är definitivt viktiga. Konstgräsplanerna runt om i landet är snarlika medan de andra planerna kan variera från att vara riktigt fina till något som mer liknar åkrar. Men det är inte så att lag med konstgräs spelar på helt annorlunda vis. Det är snarare den enskilda spelaren som påverkas av underlaget, säger Radiosportens expert Richard Henriksson.

Han tror ändå att lagens poäng­skörd framöver kommer att vara mindre beroende av vilket underlag de spelar på.

– Unga spelare som kommer fram nu har tränat och spelat på konstgräs hela livet. Det är en vanesak och jag tror att skillnaderna kommer suddas ut mer och mer, säger Henriksson.

Även om trenden är tydlig finns det lag som avviker – två av dem är Hammarby och Djurgården. Stockholmsklubbarna spelar på naturgräs men har ett bättre poängsnitt på konstgräs.

Hammarby är faktiskt näst bäst i superettan sett till poängsnitt på konstgräs. Det bådar gott inför nästa säsong då klubbarna flyttar till konstgräsplanen på nya Stockholmsarenan.