Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 21:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/fotbollslag-tvangsnedflyttas-pa-grund-av-geografin/

Fotboll

Fotbollslag tvångsnedflyttas – på grund av geografin

Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån

Nyköpings BIS herrar klarade sig undan nedflyttningskval med tre poängs marginal, och spelar kvar i division 1 norra kommande säsong.

Men stadens damlag, IFK Nyköping, drabbades av ett annat öde. De klarade visserligen nedflyttningsstrecket i division 2 med fem poängs marginal, men tvångsnedflyttas ändå ner i division 3 – av geografiska skäl.

Rätta artikel

Fem spelare har redan lämnat klubben, och i nuläget består truppen av endast 14 spelare. 

– Nu handlar det om vår överlevnad, säger klubbens fotbollsansvarige Jeremias Varas.

– Jag förstår att de reagerar. Men det är helt enligt gällande tävlingsbestämmelser, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

– Det handlar om en exceptionell händelse, men det kan ändå finnas anledning att göra en översyn av bestämmelserna.

IFK Nyköping var inte ensamt om att hamna i kläm. Sedan serierna slutspelades i oktober har det varit rena cirkusen i damernas division 2. Inte mindre än fem lag i de tre Svealandsserierna tvångsnedflyttas – av geografiska skäl.

Förutom IFK Nyköping är det ex-allsvenska Dalhem, Västanfors, Villastadens IF och Nora BK.

Men ett lag, Stockholmsklubben Sätra SK:s b-lag, tillåts spela kvar. Detta trots att de använde sig av avstängda spelare i de två sista serieomgångarna. Något som enligt tävlingsbestämmelserna ska leda till uteslutning.

Men protesten kom in för sent till berört specialdistriktsförbund, vilket innebar att ärendet ansågs preskriberat.

Sätras B-lag slutade på samma poäng som IFK Nyköping i division 2 östra Svealand, men med bättre målskillnad.

– Vi har överklagat gällande beslut, men är beredda att gå vidare till Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd och i förlängningen till Riksidrottsförbundet om så krävs, säger Jeremias Varas.

Anledningen till tvångsnedflyttningarna är mångfacetterade tävlingsbestämmelser, där division 2 hamnar i kläm mellan de serier som administreras av Svenska Fotbollförbundet (Damallsvenskan, Elitettan och division 1), och de serier som administreras av de 24 distriktsförbunden (division 3 och nedåt).

Damernas division 2 kan liknas vid en hybrid, som är helt i händerna på utvecklingen i de sex division 1-serierna och distriktens division 3-serier.

Ett fastlagt antal lag ska enligt tävlingsbestämmelserna flyttas ner varje säsong från division 1-serierna, och seriesegrarna i de olika division 3-serierna ska flyttas upp.

Men eftersom division 2 har en regional indelning – Norrland, Svealand och Götaland – finns ett brett utrymme för obalans inskrivet i tävlingsbestämmelserna. 

Norrland har fyra division 2-serier, Götaland åtta, Svealand bara tre.

Och för att spetsa till problemen ytterligare deltar 12 lag i varje Götalandsserie, medan det bara är tio i Svealandsserierna.

– Med tio lag i serien och endast 18 matcher främjar det inte damfotbollens utveckling om föreningarna redan innan seriens början vet att det kan bli så att fyra lag kan åka ur. 

– Då gäller det att prioritera resultatet och eventuellt bortse från utveckling av yngre spelare, säger IFK Nyköpings Jeremias Varas.

Den uppkomna situationen är unik. Lag från Svealand har sitt hemvist i tre av de sex division 1-serierna. Och när dessa tre serier var slutspelade i början av oktober visade det sig att det bara var lag från Svealand som skulle flyttas ner, totalt nio stycken. Inget lag från Västsverige eller Norrland.

IFK Nyköping stod i kraft av flest inspelade poäng först på turordningslistan om en vakans skulle uppstå. Men den listan gällde bara fram till tävlingskonferensen i början av november, då den nya serieindelningen spikades. 

Därefter skulle eventuella vakanser ersättas med lag från berört specialdistriktsförbund.

Nu uppstod en vakans, då Gustafs Goif från Dalarna inte ville gå upp med sitt B-lag från division 3. Men den vakansen uppstod efter tävlingskonferensen, vilket innebar att budet i stället gick till tabelltvåan Leksand.

IFK Nyköping har föreslagit att Svealandsserierna utökas till 12 lag kommande säsong, samma antal som det är i division 1-serierna och även i trean. Men det är inte aktuellt.