Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Fotbollslegendaren Johan Cruyff död

Foto: Manu Fernandez/AP

Johan Cruyff, en av fotbollen största genom tiderna, avled på tisdagen i Barcelona, efter en tids sjukdom. Han blev 68 år.

Cruyff personifierade det holländska fotbollsundret. Han var navet i den totalfotbollsmodell som tog Holland till VM-final i Västtyskland 1974. En final som visserligen förlorades, med 1–2 mot värdnationen, men Cruyff satte sin prägel genom att rinna igenom det västtyska försvaret och tvinga fram en straffspark redan i den första spelminuten, som Johan Neeskens dundrade in.

Men finalförlusten till trots erhöll han ”Golden Boot” som turneringens bäste spelare, i kamp med den västtyske lagkaptenen Franz Beckenbauer.

Cruyff röstades vid millennieskiftet fram som århundradets bäste i Europa. Och han hade bara brasilianaren Pelé framför sig, i en liknande omröstning, om världens främste under 1900-talet.

Cruyff föddes 25 april 1947, växte upp i ett arbetarhem i östra Amsterdam, nära Ajax dåvarande arena, De Meer.

Pappan dog ung och mamman försörjde familjen som städerska, anställd av Ajax.

Foto: TTFoto: TT

Förhållanden som skulle prägla Cruyff resten av livet. Han blev väldigt mån om att skapa trygghet, inte minst ekonomiskt, runt sig själv och sin familj.

Som 10-åring kom han in i Ajax ungdomssatsning. Och 17 år gammal gjorde han debut i ligan. Sedan gick karriären spikrakt uppåt.

Tränaren Rinus Michels var själva arkitekten bakom den totalfotboll som skulle slå världen med häpnad. Ett taktiskt mönster där spelarna hela tiden bytte position med varandra under spelets gång. Cruyff utvecklades snabbt till Michels främsta verktyg på planen.

Med positionen som målfarlig center som utgångspunkt störde Cruyff motståndarens taktiska mönster genom att droppa djupt eller söka sig ut på kanterna. Tack vare sin utsökta teknik öppnade han ideligen upp motståndarförsvaren.

Med Cruyff som den stora stjärnan utvecklades Ajax till en maktfaktor i Europa, vann motsvarande Champions League tre år på raken, 1971-73.

Sedan värvades han till Barcelona, av just Michels, som flyttat dit några år tidigare.

Debutsäsongen kröntes av en ligaseger. Och han tilldelades Ballon dÓr, som Europa bäste, för tredje gången.

Cruyff var sedan starkt delaktig i att Holland på nytt kvalade in till VM i Argentina 1978. Men det blev inget VM-spel för hans del. Karriären som landslagsman tog slut 1977.

Det talades då om att politiska skäl låg bakom, att Cruyff med sin medverkan inte vill stödja den militärdiktatur som då hade makten i Argentina.

Som 10-åring kom han in i Ajax ungdomssatsning. Och 17 år gammal gjorde han debut i ligan. Sedan gick karriären spikrakt uppåt.

Senare har det framkommit att det var av säkerhetsskäl han hoppade av landslagsspel. Han och hans familj hade varit föremål för ett kidnappningsförsök i Barcelona ett år innan VM. Och i en radiointervju sade han att ”för att spela ett VM måste man vara motiverad till 200 procent, men det finns tillfällen när livet får andra värderingar”.

Via spel i Nordamerika avrundade Cruyff karriären i Holland, som 37-åring, med spel i först Ajax och slutligen Feyenoord.

Tränarkarriären inleddes sedan i Ajax. Han coachade ett ungt Ajax till finalseger i Cupvinnarcupen 1987. En viss Marco van Basten avgjorde mot Lokomotiv Leipzig.

Det spelsystem han implementerade i Ajax lade sedan grund till Champions League-triumfen 1995.

Själv flyttade han till Barcelona redan 1988, och ledde FC Barcelona under åtta år. Skapade ett dream team med spelare som Pep Guardiola, Ronald Koeman, Hristo Stoichkov och George Hagi som vann fyra ligatitlar, Cupvinnarcupen 1989 och motsvarande Champions League 1992.

Privat delade han sin tid mellan Amsterdam och Barcelona, men Katalonien blev med tiden hans hemvist, tack vare det starka engagemanget i FC Barcelona.

Jag har själv ett fint minne av Johan Cruyff från just Barcelona. Det var under ett besök våren 2010. Klubbens presschef Chemi Teres berättade för mig att Cruyff nästa dag skulle utses till hedersordförande för FC Barcelona vid en speciell ceremoni. Jag var välkommen att delta, om jag ville.

På plats i kongressbyggnaden invid Camp Nou fanns fotbollens celebriteter från världens alla hörn, som flugit in för att delta. På första bänkrad satt även hela Barcelonas trupp med spelare som Messi, Pique, Xavi, Iniesta och Puyol.

Foto: Koen Van Weel/AFPFoto: Koen Van Weel/AFP

Cruyff talade länge, och med värme om hur stolt han var över det hedersuppdrag han tilldelats, för sina insatser både som spelare och som tränare för klubben.

Efteråt begav vi oss i gåsmarsch över till ett bankettrum, högt upp i Camp Nou. Där fortsatte eftersnacket, med Cruyff som den givna medelpunkten. Här tog killar som Hristo Stoichkov och Ronald Koeman för sig vid det digra buffébordet. Och Bobby Charlton såg till att den åldrige Eusebio, som tagit plats i en soffa, fick del av godsakerna.

Mitt i lokalen stod Cruyff, pratade, skrattade. Det var så tydligt hur stolt han var över just den här stunden. Omgiven av alla sina kamrater, i en stor stund.

Jag sökte mig fram och pratade, jag också. Han berättade om hur viktigt det var att unga spelare, på väg upp i karriären, fick den hjälp de behövde vid sidan av fotbollen. Den trygghet han alltid strävat efter präglade hans sätt att se på klubbarnas akademiverksamhet.

Ytterligare en ur vänkretsen slöt upp. Och Cruyff, som var på ett lysande humör, räckte över sin kamera till mig och frågade om jag hade lust att ta en bild på de båda tillsammans.

Vi pratade sedan om att ses under mer fotbollsmässiga former och prata vidare om fotbollens utveckling. Han räckte över sitt visitkort, som jag sparat undan hemma i en byrålåda.

Tyvärr blev mötet aldrig av. Och nu är det för sent.

Johan Cruyff blev 68 år. 

Fakta. Johan Cruyff

Född: 25 april 1947, Amsterdam, Nederländerna.
Död: 24 mars 2016, Barcelona, Spanien.
Klubbar som aktiv: Ajax 1964-1973, Barcelona 1973-1978, Los Angeles Aztecs 1979-1980, Washington Diplomats 1980-1981, Levante 1981, Ajax 1981-1983, Feyenoord 1983-1984.
Landskamper: 48 (33 mål).
Klubbar som tränare: Ajax 1985-1988, Barcelona 1988-1996, Catalonia 2009-2013.
Meriter som aktiv: VM-silver med Nederländerna 1974. Tre Europacuptitlar med Ajax, åtta liga- och fem cuptitlar med Ajax, en liga- och en cuptitel med Feyenoord, en liga- opch en cuptitel med Barcelona.
Meriter som tränare: En Europacuptitel med Barcelona, en Uefacuptitel med Ajax, två cuptitlar med Ajax, fyra liga- och en cuptitel med Barcelona. TT