Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

”Fotbollsspelare inga förebilder för de unga”

Skandaler utanför fotbollsplanen spelar ingen roll.

Ungdomar bryr sig bara om stjärnornas agerande med bollen.

Det visar ny forskning från England, som slår fast att unga inte ser fotbollsspelare som förebilder.

Det är forskare vid University of East Anglia i engelska Norwich som i dagarna presenterar en studie över huruvida fotbollsspelare ses som förebilder eller inte.

I både positiva och negativa sammanhang stämplas fotbollsstjärnor alltsomoftast som mer eller mindre goda förebilder för unga. Men vill tonåringar ta efter spelarnas livsstil och personlighet? Eller beundras ”bara” färdigheterna på planen?

Enligt den färska studien har benämningen ”förebild”, kopplad till fotbollsspelare, ökat explosionsartat i brittisk press på 2000-talet. Från fem tillfällen år 2000 till 170 år 2014.

Debatten om spelarnas påverkan på unga människor är stundtals hätsk, men de 150 ungdomarna i studien (samtliga mellan 14 och 18 år) är överens om att de bara vill efterlikna sina fotbollsidoler på planen – inte i någon annan aspekt.

– Den breda uppfattningen var att elitfotbollsspelare bedöms utifrån sina fotbollskunskaper, säger medieforskaren Michael Skey, som ledde projektet vid University of East Anglia, i ett pressmeddelande.

– Det fanns inga riktiga bevis för att unga ser spelare som förebilder på något annat vis än att de vill vara lika bra i fotboll.

Resultaten visar även att unga människor följer fotbollsspelare och matcher via en rad olika plattformar. Sociala medier som Twitter och Instagram är inte ovanliga för att följa spelarnas förehavanden, men de medverkande i undersökningen visade en ”hälsosam grad av cynism mot vad som görs och skrivs”.

– Den här forskningen visar att unga inte ser på proffsspelarnas uppträdande och liv lika okritiskt som många menat i en alltmer hysterisk förebildsdebatt, säger Skey.

– Unga människor är inte dumma. De förstår spelets regler och mediernas roll i att lyfta fram spelare och deras felsteg.

Skey tar som exemplet de engelska fotbollsstjärnorna Joe Hart och Jack Wilshere, som 2014 förekom på bilder från ett pooplarty i Las Vegas där de rökte och drack med lättklädda kvinnor.

– Så länge vi inte kan hitta bevis för att det uppmuntrar unga människor att röka får vi sluta låtsas att fotbollsspelare skulle ha den sortens makt.