Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Fotbollsstjärnor satsar på bostäder för låginkomsttagare

Rio Ferdinand, Mark Noble och Bobby Zamora.
Rio Ferdinand, Mark Noble och Bobby Zamora. Foto: AP

De engelska fotbollsspelarna Rio Ferdinand, Mark Noble och Bobby Zamora står bakom ett projekt att bygga 1.300 billiga mönsterbostäder utanför Luton.

De tre har tjänat stora pengar under långa karriärer, och har det gemensamt att de alla spelat för Londonlaget West Ham – och att de alla vuxit upp i någon av stadens så kallade ”council estates”, hyreslägenhetsområden för låginkomsttagare.

För ett år sedan startade Ferdinand, Noble och Zamora en stiftelse med ambition att bygga bostäder till överkomliga priser, med stöd från privata investerare. Nu i helgen, skriver The Guardian, presenterades de färdiga planerna i samband med en stor fastighetsmässa.

Det handlar om 1.300 bostäder i ett nedgånget område nära Luton. Där ska dagis, gym, simbassäng och idrottsanläggningar finnas tillgängliga för de boende. Det är det första projektet i vad som beskrivs som en rikstäckande plan.

– Först tänkte vi få till 20-30 bostäder men insåg att det inte skulle göra någon större skillnad för någon. Vi vill göra en stor skillnad i bostadsfrågan, säger Mark Noble till The Guardian.

Den brittiska tidningen påpekar att det inte är första gången som fotbollsmiljonärer ger sig in i fastighetsvärlden. Men de exemplen brukar sakna de sociala ambitioner som Ferdinand, Noble och Zamora har i sitt projekt.

Exempelvis nämner The Guardian hur de forna Manchester United-stjärnorna Gary Neville och Ryan Giggs planerar att riva ett helt kvarter i Manchester för att bygga två skyskrapor av lyxkaraktär och ett femstjärnigt hotell. Robbie Fowler, tidigare anfallsstjärna i Liverpool, arrangerar å sin sida kurser i hur man blir miljonär på att äga fastigheter, skriver tidningen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.