Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Från Dublin till Baku – så spelas EM 2020

Svenskt jubel 2018. Blir det tillfälle igen 2020? I så fall var?
Svenskt jubel 2018. Blir det tillfälle igen 2020? I så fall var? Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Efter ett oväntat framgångsrikt VM för det svenska herrlandslaget är det två år till nästa mästerskap, EM 2020 – en turnering som spelas i tolv städer över hela Europa.

Janne Anderssons landslag väckte intresse hos en allt bredare publik längs vägen till VM-kvartsfinal i Ryssland. Nästa chans att se laget utmana om medaljer blir, om Sverige når dit, i EM 2020. Till skillnad från tidigare mästerskap som arrangerats av en eller två länder är nästa EM rejält utspritt. Resande fans kan få ta sig till irländska Dublin i väster, azerbajdzjanska Baku i öster – eller tio andra platser runt Europa. EM-stad närmast Sverige: Köpenhamn.

Det är mycket som är nytt inom europeisk landslagsfotboll. I september inleds nystartade Nations League, en tävling som är tänkt att ersätta de vänskapslandskamper som tidigare spelats. Uefa har sorterat de 55 europeiska landslagen i 16 grupper längs en skala A–D, och det är bara A-länder som kan vinna Nations League. B-nationen Sverige kan hoppas på uppflyttning till A-kategorin inför kommande upplaga av turneringen, i konkurrens med gruppmotståndarna Ryssland och Turkiet.

Nästa EM, sommaren 2020, blir sedan första gången som ett mästerskapsarrangemang sprids över hela kontinenten. Uefa har beskrivit det som en engångsföreteelse för att fira att det då är 60 år sedan den första EM-turneringen spelades. 

Kvalspelet till turneringen lottas den 2 december i år. 24 lag får plats, varav 20 direkt genom kvalspelet medan de sista fyra platserna fördelas i ett playoff mellan de bästa Nations League-lag som inte redan kvalat in.

Matcherna i EM 2020 kommer att spelas i sex grupper fördelade på två städer var: Rom-Baku, S:t Petersburg- Köpenhamn, Amsterdam-Bukarest, London-Glasgow, Bilbao-Dublin och München-Budapest. 

EM 2020 inleds den 12 juni med match i Rom. Finalen spelas den 12 juli på Wembley i London, som också är spelplats för de två semifinalerna.

Fakta.Så spelas EM 2020

Pågår: 12 juni – 12 juli 2020


Köpenhamn: Tre gruppmatcher, en åttondelsfinal
Amsterdam: Tre gruppmatcher, en åttondelsfinal
Bukarest: Tre gruppmatcher, en åttondelsfinal
Glasgow: Tre gruppmatcher, en åttondelsfinal
Bilbao: Tre gruppmatcher, en åttondelsfinal
Dublin: Tre gruppmatcher, en åttondelsfinal
Budapest: Tre gruppmatcher, en åttondelsfinal

Rom: Tre gruppmatcher, en kvartsfinal
Baku: Tre gruppmatcher, en kvartsfinal
S:t Petersburg: Tre gruppmatcher, en kvartsfinal
München: Tre gruppmatcher, en kvartsfinal

London: Tre gruppmatcher, en åttondelsfinal, två semifinaler, final

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.