Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 19:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/fran-konkurshot-till-cupfinal-kristianstad-jagar-cupguld/

Fotboll

Från konkurshot till cupfinal – Kristianstad jagar cupguld

Elisabet Gunnarsdóttir tillsammans med spelare i Kristianstad DFF. Foto: Johan Nilsson/TT

För tre år sedan såg det mörkt ut för Kristianstad DFF. Konkurs hotade, och den allsvenska existensen hängde på en skör tråd. Oavgjort mot Umeå i sista omgången räddade kontraktet. 

Tre år senare är Kristianstad ett topplag i damallsvenskan. Och på onsdagseftermiddagen spelar de cupfinal mot Göteborg.

Rätta artikel

Lottningen innebar att Göteborg har hemmaplansfördel. Klockan 17.45 är det avspark på Valhallas konstgräs i centrala Göteborg.

– Vi är en match från klubbens första guld. Och vi kommer att kriga för att vinna. Den här gången är vi redo, säger Kristianstads tränare Elisabet Gunnarsdóttir.

Det hon syftar på är den förlorade cupfinalen för fem år sedan, då man föll mot Linköping (1–2).

– Då var vi nöjda med att bara vara i final. Det är vi inte nu, säger Gunnarsdóttir.

Två år efter cupfinalen kom den ekonomiska krisen. Elitlicensen var hotad. Men inom loppet av tre månader under sensommaren och hösten 2016 lyckades man beta av en skuldbörda på 1,3 miljoner kronor.

Konkurshotet stärkte klubben, svetsade samman spelartruppen, trots att resurserna var begränsade och löneutrymmet var minimalt. 

Elisabet Gunnarsdóttir, som lämnade Island redan 2009 för att ta tränarjobbet i Kristianstad, drog ett tungt lass. Hon följde strikt den handlingsplanen, ”Vision 2020”, hon tagit fram något år innan. Planen bygger på att en stark ungdomsverksamhet långsiktigt ska ta fram spelare till A-laget.

Vad har hållit dig kvar i Kristianstad?

– Det är resan vi gjort, utvecklingen, det vi byggt tillsammans under de här åren, säger Gunnarsdóttir.

– Första fem åren tog vi nya placeringar uppåt, hela tiden. Sedan kom smällen, med konkurshotet. Och då fick man ta ett beslut: Ska man hoppa av, eller ska man vara delaktig och vara med och bygga nytt?

– Jag valde att stanna, och det ångrar jag inte. Jobbet är väldigt stimulerande och inspirerande. Nu finns alla förutsättningar för A-laget att prestera.

Elisabet Gunnarsdóttir blev tränare för Kristianstads DFF år 2009. Foto: Johan Nilsson/TT

Klubben lyckades med två poängs marginal till Umeå hänga kvar i damallsvenskan 2016. Krysset mot just Umeå i sista omgången avgjorde.

Ett år senare gav räddningsaktionen frukt. Kristianstad slutade på en sensationell femteplats i damallsvenskan, och Elisabet Gunnarsdóttir utsågs till årets tränare på Fotbollsgalan.

I Gunnarsdóttirs handlingsplan från 2015 står att första medaljen skulle säkras 2018. Och det klarade man. Kristianstad slutade fyra i damallsvenskan i fjol. Där står också att man ska utmana om det allsvenska guldet 2020. 

Men vägen dit vill man helst krydda med ett cupguld.

Resan i årets cupturnering har inte varit helt enkel. Kristianstad lottades in i samma grupp som topplaget Rosengård. De möttes i den sista omgången, på Malmö IP. Kristianstad hämtade in 0–2 i halvtid till 2–2, vilket innebar att man vann gruppen på bättre målskillnad, och avancerade till semifinal.

25-åriga lagkaptenen Alice Nilsson, som tillhört klubben sedan hon var nio år, reducerade i början av andra halvlek, och sedan nickade nyförvärvet Svava Rós Gudmundsdóttir in kvitteringen med halvtimmen kvar.

Belöningen för gruppsegern blev bortamöte med regerande svenska mästarna Piteå i semifinalen. 

Alice Nilsson hade varit magsjuk veckan innan, men slängdes in i en offensiv roll mot Piteå. Ett smart drag av tränaren Gunnarsdóttir. 

Efter Anna Welins ledningsmål för Kristianstad stod matchen och vägde. Då klev Alice Nilsson fram och ökade på till 2–0. Madelen Janogy nickade in ett reduceringsmål för Piteå med 25 minuter kvar, men sedan stängde Kristianstad till defensivt.

En seger som visar att Kristianstad modell 2019 är moget att utmana topplagen Piteå, Göteborg, Rosengård och Linköping. Och över 90 minuter har man kapacitet att besegra samtliga.

Spelartruppen är i princip intakt jämfört med fjolåret. Landslagsspelarna Amanda Edgren och Mia Carlsson, samt Alice Nilsson och Nellie Karlsson står för kontinuiteten. De var med när läget var som sämst hösten 2016. Alice Nilsson och Mia Carlsson var även med i cupfinalen mot Linköping för fem år sedan.

Offensivt har Gunnarsdóttir spetsat laget med målfarliga isländska anfallaren Svava Rós Gudmundsdóttir, som snittar ett mål per match i årets sju tävlingsmatcher.

Cupfinalisterna genrepade mot varandra i söndags, i Kristianstad. Ett möte som slutade 2–2, sedan Kristianstad vänt 0–1 till 2–1 inom loppet av tre minuter i slutet av första halvlek, men släppt in en kvittering i andra halvlek.

Tar man sig an en cupfinal på ett annat sätt än en vanlig seriematch?

– I vanliga fall gör man det. Jag har spelat cupfinaler på Island innan jag flyttade hit. Men det handlar nog mest om hajpen kring en cupfinal. Och jag tror vi mår bra av att hajpa matchen lite för oss själva. För det är ju det här vi jobbat för tillsammans i flera, flera år. Och jag tror vi klarar av lite press och lite stress kring en final, säger Gunarsdottir.

Kristianstad reste till Göteborg redan på tisdagen för att få möjlighet att träna på Valhalla. Något man inte skulle gjort om det gällt ett allsvenskt möte.

Läs mer:

Göteborg får hemmafördel i cupfinalen

Kristianstad inledde med utklassning