Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

”Fritt fall för nederländska landslaget”

Nederländernas landslag i VM-kvalmatchen mot Belarus.
Nederländernas landslag i VM-kvalmatchen mot Belarus. Other: Reuters

Trots att Nederländerna bytt förbundskapten under kvalet och plockat rutinerade Dick Advocaat fortsätter det fria fallet, skriver det nederländska fotbollsmagasinet Voetbal International inför tisdagens avgörande VM-kvalmöte med Sverige.

Man riktar in mycket av kritiken mot försvarsspelet. Konstaterar att det sannerligen inte är någon brist på nederländska försvarsspelare som är aktiva i de stora europeiska ligorna. Snarare tvärtom, skriver man, och räknar upp en räcka kända namn som Daley Blind (Manchester U), Daryl Janmaat (Watford), Virgil van Dijk Southampton) och Karim Rekik (Hertha Berlin) som startade lördagskvällens möte med Belarus.

Men de levererar inte i landslaget.

En möjlig förklaring, skriver tidningen, är att landslaget agerar naivt. Spelar ofta med hög press som innebär att försvararna får täcka stora ytor, samtidigt som de förväntas komma med kreativa lösningar under press. Och drar sedan slutsatsen att det bara är kompletta spelare som klarar av den typen av spel.

Nederländska försvarare spelar en annan typ av försvarsspel i sina utländska klubblag, konstaterar tidningen, och då har de framgång. Men den framgången går inte att omsätta när de sedan drar på sig landslagströjan.

Men man riktar också in sig på anfallsspelet. Och beskriver vad man kallar en oroande bild. Tidigare kunde nederländska förbundskaptener välja spelare från toppklubbar som Barcelona, Chelsea, Arsenal, Real Madrid, Bayern München och Manchester United.

Som läget är i dag saknar man de som skulle fylla luckorna efter Dirk Kuijt, Klaas-Jan Huntelaar och Robin van Persie. Arjen Robben är undantaget. Och i stället för att hämta anfallare från europeiska toppklubbar får man nu söka alternativen i mindre ligor som den turkiska och den portugisiska.

Läs mer: Svenske spionens sågning: Nederländernas spel är väldigt statiskt

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.