Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 04:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/fyra-korrekta-domslut-andrades-efter-var-granskning/

Fotboll

Fyra korrekta domslut ändrades efter VAR-granskning

Foto: Paul Terry/Sportimage

Arsenal såg ut att säkra en sen vinst mot Crystal Palace – men segermålet dömdes bort efter VAR-granskning. Felaktigt, visar det sig nu.

Under de tolv första Premier League-omgångarna har fyra korrekta beslut av domare ändrats efter granskning, rapporterar engelska medier.

VAR-kritiker fick en tidig julklapp när domarorganisationen PGMOL informerade om att fyra beslut av domare felaktigt ändrats efter att ha videogranskats. Två av misstagen sticker ut: 

Brightons seger mot Everton den 26 oktober. Hemmalaget kvitterade till 2-2 på en felaktigt dömd straff då Michael Keane såg ut att trampa på Aaron Connollys fot. Lucas Digne avgjorde sedan på övertid.

Dagen därpå slutade matchen mellan Arsenal och Crystal Palace 2–2, sedan Sokratis Papastathopoulos mål dömts bort efter en granskning av en duell mellan ”Gunners” Calum Chambers och bortalagets Luka Milivojevic.

PGMOL-toppen Mike Riley anser att VAR har lett till en förbättring – antalet korrekta domslut ligger på 91 procent i år, jämfört med 82 vid samma tid i fjol – men han säger att det finns mycket att förbättra. Framför allt när det gäller tajming och konsekvens i beslutsfattandet. 

VAR-debatten kommer att fortsätta, säger han till Sky Sports.

– Vi är långt ifrån perfekta, vi måste göra bättre ifrån oss. Men misstag kommer att ske eftersom de sker överallt.