Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Galgningarna fick AIK att skapa plan mot homofobi och sexism

Sofia B Karlsson och Camilo Laserna är ansvariga för AIK:s kursprogram ”Fotboll för alla”, där ämnen som homofobi, transfobi, sexism och rasism behandlas.
Sofia B Karlsson och Camilo Laserna är ansvariga för AIK:s kursprogram ”Fotboll för alla”, där ämnen som homofobi, transfobi, sexism och rasism behandlas. Foto: Anette Nantell

Homofobi, transfobi, sexism och rasism, ämnen som knappast förknippas med ungdomsfotboll. Men nu startar AIK ett stort utbildningsprojekt, som ska förebygga utanförskap.

I förlängningen ska det skapa bättre fotbollsspelare.

– Ingen ska känna sig utanför, alla ska vara med, säger AIK Ungdoms sportchef, Leif Karlsson.

Säg AIK och många som inte är sportintresserade förknippar klubbnamnet med upplopp, huliganer och bengaler.

Vad få vet är att klubben sedan över tio år bedriver ett intensivt arbete i sin ungdomsverksamhet för att motarbeta mobbning och utslagning.

Arbetet med frågorna har sin upptakt i en allvarlig händelse 2002 när det avslöjades att det i några av AIK:s ungdomslag förekommit så kallade ”nollningar” som var djupt kränkande. Kränkningarna var så allvarliga att de ledde till åtal och domar och händelsen skakade klubben i grunden.

I polisens förundersökning framkom att så kallad galgning, där en galge förs upp i anus, är något som många pojklagsspelare kan ha blivit utsatta för i AIK.

– Det är ju tradition. Det har pågått hur länge som helst, sa en av de misstänkta i polisförhör.

Händelsen blev startskottet för arbetet med att ta fram en gemensam syn på vad det innebär att vara ungdomsspelare i AIK. Begreppet ”AIK Stilen” myntades och fylldes med innehåll och är i dag ett dokument som alla spelare som är sju år och äldre, samt deras föräldrar, ska underteckna.

En av AIK-stilens fem ledstjärnor lyder: ”En riktig AIK:are visar alltid kamratskap gentemot idrottskompisar, oavsett ålder, nationalitet, etnicitet, religion, kultur, kön, sexuell läggning, könsidentitet eller fysisk eller psykisk förmåga”.

Nu tar klubben nästa steg i arbetet med att alla ska känna sig välkomna i klubben. I fredags presenterade man under pompa och ståt ett kursprogram under namnet ”Fotboll för alla”. Ett program som består av en bok och fem filmer som alla spelare, ledare, föräldrar och tränare i klubben ska ta del av.

Ämnena som behandlas i materialet är homofobi, transfobi, sexism och rasism.

– Vi är övertygade om att det här är frågeställningar vi måste hantera för att alla ska känna sig välkomna. Oavsett sexuell läggning eller etnisk bakgrund, säger Leif Karlsson.

Arbetet med att ta fram materialet har pågått i två år och har kunnat genomföras tack vare pengar från Allmänna arvsfonden. Bakom projektet står Sofia B Karlsson och Camilo Laserna, ansvariga för AIK Stilen inom klubben.

– Det är inte självklart att jobba med det här inom sporten, säger Sofia B Karlsson. Så vi har behövt knyta det här väldigt tajt till fotbollen.

– Vi gör det genom att titta över hur man lägger upp en träning, eller hur man är i omklädningsrummet och knyter det till hur man skapar laganda. För vi vet att det som händer i omklädningsrummet följer med ut på planen.

– Vi tar fram mikrohandingar, små saker som man redan gör, typ vilka ord man använder när man som tränare presenterar en övning, säger Sofia B Karlsson och Camilo Laserna fyller i:

– Känner du dig accepterad som människa i hela din person då trivs du och då vill du komma till träningarna och har roligt och då utvecklas du. Och som vi brukar säga, då utvecklar vi inte alibispelare som springer och är rädda för att göra misstag, utan snarare uppmanas man att våga satsa på den där passningen framåt i stället för att spela sidled eller bakåt.

– Och när man misslyckas blir man inte utskälld av kamrater och tränare. Mår man bra blir man en bättre fotbollsspelare.

Vissa av klubbens supportrar har reagerat negativt på att AIK tar upp de här frågorna. På olika nätforum har man svartmålat projektet.

– Vi fyllde den här klubben med värden som vissa tycker att den här klubben inte ska ha helt enkelt. På årsmötet märkte vi av en del motstånd mot de här frågorna i stort och mot mig som person, säger Sofia B Karlsson.

– Det är en viktig skillnad mellan manifestationer som Pride och det långsiktiga värdegrundsarbete som klubben bedriver. Det är i vardagen vi gör skillnad för de unga spelarna och det är det viktiga för oss, fortsätter Sofia.

Och sportchefen Leif Karlsson är tydlig:

– Vi gör ingen koppling till supportergrupperna eller att vi måste rättfärdiga vår ungdomsverksamhet. Det ska inte finnas minsta tvekan om var AIK Fotboll står i de här frågorna. Ingen ska känna sig utanför, alla ska få vara med.

Någon kritik från tränare, ledare och föräldrar har inte hörts. Tvärtom, men det är först nu det egentliga arbetet börjar.

– Det viktigaste är att ledarna och tränarna sätter sig in i materialet och filmerna och ser på sitt eget ledarskap hur man agerar och sedan har en strategi för hur man gör i olika situationer.

– Och sedan, när man känner sig mogen, tar man med spelarna. Då kan man se filmerna och diskutera frågor som är kopplat till de olika filmerna. Vi har åldersindelat filmerna men vi börjar från sju års ålder, säger Camilo Laserna.

Från AIK:s sida hoppas man nu att andra klubbar ska vara intresserade.

– Det här är ingenting som vi vill ska stanna inom AIK. Det här ska spridas över hela Sverige, ja, kanske ut över övriga Europa och världen.

– För det här är extremt viktigt, säger Camilo Laserna.

Fakta. AIK:s manual

Materialet ”Fotboll för alla” består av en pärm med arbetsmaterial och fem filmer:

1 Analysen – tar upp hur föräldrar beter sig vid sidan av planen och hur de kan diskriminera sina egna barn.

2 Omklädningsrummet – handlar om homofobi i ett pojklag.

3 Snacka - visar hur frågor utanför fotbollen påverkar spelet och hur viktigt det är att prata om alla problem.

4 Matchen – tar upp hur rasism tar sig uttryck under en straffläggning mellan två flicklag.

5 Tacklingen – är den nya spelaren en kille eller en tjej?

Värdegrund är ett begrepp som började användas på 90-talet och ordet betyder, enligt nationalencyklopedin, de grundläggande värderingar som formar en individs normer och handlingar.

Fakta. Så agerar de andra toppklubbarna i Stockholm

Även de andra stora Stockholmsklubbarna har värdegrundsbaserade regler för hur spelare, ledare och föräldrar ska agera.

Brommapojkarna

Har sin BP-mall. Ett dokument som handlar om allt från elitsatsning till kostfrågor.

Under rubriken ”främlingsfientlighet, mobbning, diskriminering och kriminalitet”, står det att samtliga spelare måste acceptera och följa dessa fem punkter:

Man ska ta avstånd från alla former av rasism och främlingsfientlighet.

Man ska ta avstånd från alla former av mobbning.

Man ska ta avstånd från alla former av diskriminering, exempelvis på grund av hudfärg eller sexuell läggning.

Man ska avstånd från brukande av alkohol och droger.

Man ska ta avstånd från alla former av kriminell verksamhet.

Djurgården

Har ett omfattande dokument kallat ”Djurgårdsandan”. När det gäller ungdomsfotbollen så ska ett dokument undertecknas av spelare och föräldrar där man ställer upp på klubbens värdegrund.

Det innebär bland annat att arbeta mot mobbning och kränkningar och att man ställer upp på följande tre punkter:

Respekt – ska visas mot motståndare, medspelare, ledare och publik – alla!

Värdighet – ingen fuskar, filmar, slåss eller säger fula ord.

Glädje – det ska vara roligt att spela fotboll i Djurgården.

Spelare mellan 6–12 år i klubben kan erövra tre olika utmärkelser:

Gult – lagmärket för laganda och uppträdande.

Rött – kompismärket för förebyggande arbete mot mobbning.

Blått – teknikmärket för utveckling av fotbollstekniken.

Hammarby

Kallar sitt program ”Tillsammans är vi Hammarby”. Består av fem punkter som alla spelare, ledare, föräldrar och anställda omfattas av:

Rötterna – fast förankrat i Bajenland med kultur som kännetecknas av teknik, blick för spelet och glimt i ögat.

Ambitionen – alla gör alltid sitt bästa, även när resultaten inte går klubbens väg.

Gemenskapen - alla välkomnas oavsett ålder, talang, föräldrar, kön, sexuell läggning, funktionshinder eller andra olikheter.

Respekten – accepterar inte fusk, mobbning, övergrepp alkohol eller droger. Respekterar alltid motspelare, ledare, domare och publik.

Kärleken – grunden i all verksamhet. Glädjen att vara tillsammans och utvecklas inom och genom fotbollen.