Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Gefle säkrade kvalplatsen

Johan Oremo jublar efter att ha gjort 2–1 för sitt Gefle.
Johan Oremo jublar efter att ha gjort 2–1 för sitt Gefle. Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Inget talade för Gefle. Då sköt Johan Oremo på egen hand hem en kvalplats och hopp om fortsatt spel i högsta serien för Gävlelaget.

Men den ångestfyllda sista omgången av fotbollsallsvenskan 2014 inleddes på tyngsta möjliga vis för Gefle.

Hemmalaget såg räddhågsna och nästan handlingsförlamade ut när Mattias Lindström störtade fram på ett inlägg från Emmanuel Boateng och redan i 18:e spelminuten – omarkerad– styrde in 1–0 för gästande Helsingborg.

Nu krävdes mål och poäng samt lite hjälp från den andra streckstridsmatchen mellan Falkenberg och Mjällby för att Gefle åtminstone skulle klara kvalplatsen.

Och såväl målen som poängen kom för Gefle.

Baklängesmålet gav nämligen den eld i baken som laget behövde och när Arnór Smárason drog ner Johan Oremo strax utanför Helsingborgs straffområde kom även den stora chansen att vända på steken.

Och som Oremo tog den.

Gefleforwarden tog själv frisparken på nästan 25 meters avstånd från målet, fick på en klockren träff och skickade bollen i en skruvad bana, via touch på en Helsingborgsspelare och in i mål.

Fyra minuter efter paus kom nästa fullträff av Oremo som nu tog tillvara på ett fint inlägg av Simon Lundevall och avslutade med ett distinkt skott längs backen till 2–1.

Gefle hade inför omgången chans att lyfta från kvalplatsen, men då hade Falkenberg behövt förlora mot Mjällby. I den matchen blev det 1–1, vilket skickar Mjällby till superettan.

Kvalmatcherna spelas på torsdag och söndag. Vilket superettanlag som Gefle ställs mot – Sundsvall, Hammarby eller Ljungskile – avgörs på söndagen.