Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 09:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/gerhardsson-det-skona-for-mig-ar-att-det-ar-jag-som-bestammer/

Fotboll

Gerhardsson: Det sköna för mig är att det är jag som bestämmer

Bild 1 av 2 Peter Gerhardsson.
Foto: Johan Nilsson/TT
Bild 2 av 2 VM spelas i Frankrike 7 juni–7 juli. På torsdagen presenterar förbundskapten Peter Gerhardsson och assisterande förbundskapten Magnus Wikman den svenska truppen.
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

När Peter Gerhardsson tar ut en landslagstrupp lägger han ofta sista pusselbiten när han sitter i bilen på väg till presskonferensen.

Så kan det mycket väl bli även på torsdagen, när VM-truppen ska presenteras.

Rätta artikel

– Det blir nog som vanligt. Man har en allsvensk omgång på onsdagen, innan man tar ut en trupp på torsdagen. Så vi kommer att peta in sista spelaren torsdag eftermiddag, om jag känner mig själv rätt, säger Gerhardsson. 

Vi, det är Gerhardsson och den assisterande förbundskaptenen, Magnus Wikman. 

Efter den avslutande kvalmatchen borta mot Danmark i höstas har deras fokus varit att komma fram till vilka 23 spelare som ska ingå i sommarens VM-trupp.

– Egentligen startade det arbetet redan när jag tillträdde (efter EM 2017), mot Kroatien i första kvalmatchen. Det har hela tiden handlat om att bygga en VM-trupp, säger Gerhardsson.

Men ett bygge innehåller alltid faser. Så vad har varit huvudpunkt under våren?

– Om vi ändå backar bandet, för oss var det 23 nya spelare vi tog ut till den första matchen, oavsett hur många landskamper vissa av dem redan hade. Där började bygget.

– Efter det har det testats, kollats, det har varit spelare ut och in. Det har säkert varit en frustration hos spelarna, men det är enda vägen att gå. 

– Sedan coachar du och spelar på ett visst sätt i tävlingsmatcher, så är det alltid, oavsett om du coachar ett klubblag eller ett landslag. Det är skarpt läge, du har tre byten, du lägger upp en matchplan som går ut på att vinna matchen. 

– I träningsmatcher utvecklar du, jobbar med olika delar. Du tittar mer på ditt eget spel än kopplat till motståndarna. I det paketet ingår också att testa spelare. Att se spelare i olika positioner.

– Så efter Danmark har vi jobbat på samma sätt i träningslandskamperna. Vi vill vinna matchen, men vi vill också se spelare.

– Under våren har vi varit i fasen när vi vet lite mer, det har inte varit fem, sex nya i truppen varje gång. Och det är många som under den här perioden har presterat bra, framför allt i landslagsmiljön. 

Går man igenom de trupper som Gerhardsson och Magnus Wikman tagit ut sedan sensommaren 2017 har de i princip testat en numerär som motsvarar två hela VM-trupper. Totalt 41 spelare har varit uttagna.

Vissa var med i de tidiga trupperna, vissa har tillkommit senare.

Sedan VM-platsen blev klar i september förra året har totalt 33 spelare testats, i de fem trupper som nominerats.

Kokar man ner det ytterligare, och söker en röd tråd finner man att 22 av de 33 mer eller mindre har abonnerat på en plats i dessa landslagstrupper.

Utrymmet för överraskningar i den slutliga VM-truppen bör med andra ord vara begränsat.

Madelen Janogy, Piteå, tillhör de som tillkommit i år.

– I hennes fall finns det en förklaring, hon var skadad en del under fjolåret, spelade inte så många 90-minutersmatcher, men fick en kontinuitet mot slutet av säsongen. Hon är en av de spelare som kommit in som visar att hon är konkurrenskraftig även på den här nivån.

Gerhardsson beskriver Janogy som en spännande spelare.

– Det är en detalj som vi pratat om, som vi anser är viktig, att kunna utmana och slå sin motståndare. Vi behöver få fram fler sådana spelare. 

Gerhardsson drar en parallell med nederländskan Lieke Martens, som han såg en del när hon spelade i Rosengård.

– Varje gång hon fick bollen försökte hon ta sig förbi sin motståndare. De egenskaperna är intressanta, och viktiga när det kommer till att avgöra fotbollsmatcher.

– Vi har sett nu i starten av damallsvenskan att Lina Hurtig (Linköping) är en sådan spelare, som utmanar, dribblar och tar sig förbi. 

 – Kikar man på lag i andra ligor så har de spelare som söker situationer, som leder till fasta situationer. Här (i damallsvenskan) stannar man och väljer att passa bollen i stället. Min tanke är att det här kan det bli mer av, att man utmanar och dribblar.

– Men det kräver att du har spelarna, och att du har tränare i klubblagen som uppmanar till det. Och i förlängningen handlar det om att vi som förbundskaptener ser den här egenskapen som en viktig del.

Efter landskamperna mot Tyskland (1–2) och Österrike (2–0) i början av april har Gerhardsson och Wikman lagt koncentrationen på de spelare som ansetts vara på platserna 17 till 28 i den tänkta VM-truppen.

– De som vi känner oss trygga med behöver vi inte titta på. Och det påverkar ingen uttagning om de presterat lite sämre i någon match.

– När du bygger en trupp vill du ha två spelare på varje position. Men vi kan också frångå den principen, ha tre spelare på en position, och då måste du ta bort någon från någon annan position. 

Det finns enormt mycket rutin hos spelare som Nilla Fischer och Caroline Seger, för att ta två exempel. Du känner ingen rädsla för att de redan har passerat sin högsta punkt i karriären?

– Träningslandskamper är en testdel. Spelare kan göra saker som de kanske inte skulle ha gjort om det varit en tävlingslandskamp.

– Min erfarenhet, som spelare och som klubblagstränare, är att det finns vissa spelare som har en nivå till när det kommer till tävlingsmatcher. 

– Sedan är det så att jag spelar med de som är bäst, det spelar ingen roll vad man gjort tidigare utan man ser på träningarna vilka som är i en konkurrenssituation.

Gerhardsson berättar att när han var tränare i BK Häcken kom diskussionen upp att om det var 50/50 mellan två spelare skulle han spela den som var ung och fostrad i klubben.

– Mitt svar var att det aldrig kommer att vara 50/50. Det är omöjligt. Hur jämnt det än är mellan två spelare så är det alltid 51/49. Det är alltid någon som man tycker är lite bättre. Och då kommer man in på detaljer som form, som är färskvara.

– Nu är det lägret i Båstad, och matchen mot Sydkorea, som kommer att forma en startelva mot Chile, i första läget.

Är jobbet svårt?

– Det finns de som säger att jag måste ha världens svåraste jobb. Varför det, svarar jag då? Jo, för att det är så många som tycker, blir repliken.

– Men jag tycker inte att det är jobbigt. Utan det är väl en del av det här. Att alla tycker, och får pussla med sina trupper. 

– Det sköna för mig är att det är jag som bestämmer. Och jag har möjlighet att välja bland Sveriges bästa fotbollsspelare. Jag behöver ju inte värva in dom. Så vad är problemet?

– Man kan inte behandla alla på samma sätt, för några kommer att vara viktigare än andra i en trupp. Men Magnus och jag har pratat så mycket de här åren, så vi känner oss ganska trygga i vad vi gör. 

– Men fortfarande kommer vi att behöva fatta ett beslut om att hon ska med och hon ska inte med, så är det. 

Är det tufft, för dig personligen?

– Inte som coach. Men som människa så är det så. Man kommer aldrig att komma ifrån det. 

– Det kommer att bli spelare som blir jättebesvikna och ledsna. Och det kan jag inte säga att man bara skiter i. Det är jobbigt, det är det, men jag gör det, och sedan är det över. 

– När det väl är gjort, då är det inget jag funderar på. Jag går inte i flera dagar och tycker synd om någon. Det är spelets regler.

Läs mer: Fotbolls-VM i Frankrike 2019 – stor guide