Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 13:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/gif-sundsvall-i-ekonomisk-kris-da-ar-det-slut/

Fotboll

Gif Sundsvall i ekonomisk kris: ”Då är det slut”

Maic Sema och David Myrestam deppar efter hemmaförlusten mot Örebro. Foto: Erik Mårtensson/TT

Gif Sundsvall har tidigare haft ekonomiska problem. Nu är klubben i ny kris och väntas backa över sju miljoner kronor för 2019.

– Om vi inte lyckas ta in de här totala 12,4 miljonerna, är det slut. Så enkelt är det. Därför är det viktigt att vara tydlig och ärlig, säger ordföranden Hans Selling till Sundsvalls Tidning. 

Rätta artikel

Under säsongen 2017 befann sig Gif Sundsvall i en tuff ekonomisk situation och elitlicensen var hotad. Då startade supportrarna kampanjen Swish för Gif och sponsorer räddade klubben. Nu är alltså läget kritiskt igen. 

– Jag tog över en budget som visade plus 188.000, sen efter en snabb genomgång ser man att vi har backat elva miljoner per år de två tidigare åren och nu visar resultatet på minus 7,4, så det är klart att man känner sig lurad. Det är inte bara jag, utan organisation, medarbetare och styrelse känner sig lurade, säger ordföranden Hans Selling till Sundsvalls Tidning. 

Minusresultatet ligger på 7,4 miljoner, där är också fem miljoner budgeterat i spelarförsäljningar. 

– Det är verkligen kris. Vi ser till att vi betalar skatter, avgifter och löner och det gör vi. Om fjorton dagar har vi en brist på två miljoner som vi måste hantera. Vi måste betala löner för det har vi lovat och vi måste betala skatter och avgifter. Jag gick runt en morgon och motionerade och kände då att det inte går. Men nu tror jag vi har en lösning på gång, säger Selling. 

Selling är ändå positiv och tror att klubben kommer klara av den kritiska situationen. 

– Jag trodde inte att det skulle vara ett heltidsuppdrag, men det har det varit från att jag hoppade på. Men klarar vi av det här, vilket jag tror, så är det roligt att ha varit med på resan. Jag känner mig optimistisk och jag kommer göra allt vad jag kan för att lösa det här.

Selling blev ordförande i början av mars och var då ovetandes om krisläget. Han skickar en liten pik till hur klubbens ekonomi har skötts innan han tillträdde.

– Jag är besviken på hur det har hanterats tidigare. Hade vi fått gå in och göra det här för två år sedan, så hade vi haft ett helt annat läge. Så är det.

Den tidigare ordföranden Johan Nikula svarar på kritiken till Sundsvalls Tidning:

– Om Hans Selling känner sig lurad blir jag väldigt förvånad. Jag har meddelat valberedningen att vi kommer ha ett positivt eget kapital när vi går in i 2019 men att ekonomin fortfarande är en stor utmaning. Jag känner mig ganska säker på att han har satt sig in i siffermaterialet innan han hoppade på det här uppdraget. Det vore konstigt annars, så att hävda att man känner sig lurad rimmar inte riktigt rätt.

För att rädda ekonomin har Gif Sundsvall skapat unika halsdukar som säljs för 600 kronor styck. På klubbens instagram har Emil Forsberg, med förflutet i Gif Sundsvall visat sitt stöd. Leipzig-stjärnan meddelade i kommentarsfältet att han går in och köper 100 halsdukar av klubben, till ett värde av 60.000 kronor.