Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/goitom-det-eskalerar-kanske-tills-nagon-dor/

Fotboll

Goitom: ”Det eskalerar kanske tills någon dör”

AIK:s Henok Goitom. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Henok Goitom är orolig för att polisens tuffa strategi mot fotbollssupportrar kommer att sluta med en tragedi.

– Det eskalerar kanske tills någon dör. Då ska helt plötsligt lösningen komma fram, men lös det här nu innan något allvarligt händer, vädjar Goitom.

Rätta artikel

Att supportrar runt om i landet är upprörda på grund av polisen flaggförbud och hårdare tag utanför arenorna har inte gått AIK:s lagkapten Henok Goitom förbi.

– Jag tror inte att ett aggressivt beteende från polisen kan underlätta ordningen, säger han.

Goitom är medveten om det som i dagsläget ser ut som en kamp mellan polisen och supportergrupperna.

– Jag tror att det kan få supportrarna att bli mer aggressiva och då måste polisen kontra ännu mer. Det blir inte lugn och ro av det här, tvärtom. 

– Oavsett vilket lag du håller på vill man att alla ska vara vid liv och ska kunna gå på matcher, det enda aggressiva beteendet kan vara i ramsor mot andra laget, det får räcka. 

När polisen förbjöd flaggor som var större än en meter blev det protester runt om på landets arenor.

– Helt plötsligt går alla supportrar samman och blir ännu starkare, konstaterar Goitom.

Han har läst om hur en 18-årig kvinna från Vallentuna behandlades av polisen i samband med derbyt mellan Djurgården och AIK.

– Det viktigaste är att hon reser sig upp och ska gå på alla matcher. Jag tycker att det är en härlig inställning att inte bli nedbruten av behandlingen. Men händelsen skapar en bild av att det är stökigt att gå på ett derby i ett läge där det inte är stökigt. Min syster och mina kusiner gick på derbyt senast och det var hur lugnt som helst, men de kanske gick en annan väg.

Förra säsongen var förhållandevis lugn vad gäller bråk i samband med fotboll och Goitom är förvånad över vad som skett den här säsongen och hur spänd relationen mellan supportrar och polis utvecklats till att bli.

– Man har byggt en positiv supporterkultur och är på rätt väg, men sedan sker det som sker med polisen. Det är klart folk som inte varit på ett derby funderar på om de ska gå, de ser ju vad som händer på nyheterna. 

Goitom vill se en snabb lösning på problemet och skyller inte allt på polisen.

– Jag hoppas att de som arbetar med de här frågorna snabbar på lite så att inget allvarligt händer. Alla måste lugna ned sig och man måste börja prata och samarbeta.

Läs mer:

Polis till supporter: ”Ska jag bryta fingret på dig?” 

Rädd 18-åring bussades till Västerhaninge 

Djurgårdens säkerhetschef: ”Polisen betraktar oss som paria”