Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 07:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/goteborg-cupmastare-rubensson-avgjorde-pa-straff/

Fotboll

Göteborg cupmästare – Rubensson avgjorde på straff

Göteborgs Elin Rubensson jublar med lagkamraterna efter sitt 2–1-mål. Foto: Adam Ihse/TT

Kopparbergs/Göteborg är svenska cupmästare 2019, efter seger med 2–1 mot Kristianstad. Matchvinnare blev Elin Rubensson som spelade fram till 1–0 och iskallt avgjorde på straff på tilläggstid.

Rätta artikel

Göteborg tog ett tidigt initiativ i matchen mot ett lågt försvarande Kristianstad. Och det var nära ett ledningsmål redan i den femte minuten. Mittbacken Beata Kollmats lämnades omarkerad på en vänsterhörna. Men hon fick inte ner nicken, utan bollen gick i ribban.

Ledningsmålet för Göteborg kom i stället efter 16 minuters spel. Sif Atladottir slarvade i uppspelet, slog passningen i bakhasorna på Therese Ivarsson. Elin Rubensson snappade påpassligt upp den lösa bollen, tittade upp och måttade med precision ett inlägg mot Pauline Hammarlund som omarkerad kunde nicka in 1–0.

Göteborg vände spelet med bra rörelse och ett kvickt, varierat passningsspel. Rebecka Blomqvist såg hela tiden till att vara spelbar och låg bakom mycket i den offensiva uppbyggnaden.

Kristianstad agerade passivt och tog alldeles för lång tid på sig i uppspelen, fastnade ofta i Göteborgs höga press, var tvåa i närkamperna, och hade dessutom problem på vänsterkanten, där Therese Ivarsson inte fick grepp på landslagsmittfältaren Elin Rubensson.

Göteborg var nära att öka på ledningen redan efter en halvminut i andra halvlek. Rebecka Blomqvist blev ren på en gratisboll, men Kristianstadsmålvakten Brett Maron rusade ut, täckte av yta, och avslutet gick strax utanför bortre stolpen.

Kristianstad försökte hitta in i matchen, tog för sig bättre i närkamperna, men hade fortsatt svårt att hitta ytor i sista tredjedelen.

Kvitteringen kom dock, i den 67:e minuten. Göteborgsmålvakten Jennifer Falk släppte en onödig retur på ett lågt inspel från vänsterkanten. Amanda Edgren höll sig framme och ryckte in returen.

Spelet jämnade nu ut sig. Göteborg tappade passningstempot. Men Kristianstad hade svårt att hitta lägen för avslut.

Avgörandet kom två minuter in på tilläggstid. Josefine Rybrink gick hårt i ryggen på Rebecka Blomqvist och domaren pekade på straffpunkten.

Elin Rubensson var iskall från elva meter. Bollen slickade den vänstra stolpen.