Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 16:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/granqvist-lagg-ned-guldbollen/

Fotboll

Granqvist: Lägg ned Guldbollen

Andreas Granqvist. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Landslagskaptenen Andreas Granqvist går ett steg längre än förbundskaptenen Janne Andersson.

– Jag tycker inte att vi ska ha någon Guldbollen över huvud taget, säger han.

DN-TT Text

Tidigare under dagen gick Andersson ut med uppgiften att han med stor sannolikhet lämnar juryn som varje år utser Sveriges främste fotbollspelare på herrsidan.

Andersson känner sig inte bekväm i rollen.

– Senast jag fick frågan kring Jannes roll svarade jag att det är upp till honom och förbundet att besluta hur det ska se ut. Känner han själv att han inte vill vara med stöttar och respekterar jag det beslutet, säger Andreas Granqvist.

Tycker du att en förbundskapten ska sitta i juryn?

– Jag tycker inte att vi ska ha någon Guldbollen över huvud taget: Det är bättre att vi har lagpriser än individuella priser.

Granqvist, som själv fick utmärkelsen 2017, är i grunden en stor motståndare till att enskilda spelare får priser i en lagsport. Han säger att han hade avstått Guldbollen för två år sedan om laget i stället belönats.

– Ja, det hade jag gjort om laget hade fått pris. Det är klart att det är kul att få priser. Det tror jag att alla spelare tycker, men jag har sagt det många gånger: fotboll är en lagsport.

Ska alla individuella priser tas bort på Fotbollsgalan?

– Ta bort alla.

Tycker du det?

– Ja, jag förstår inte varför man ska ha individuella priser i en lagsport.

Skapar det inte intresse?

– Nja, jag tror inte att det finns så mycket intresse kring individuella priser, om jag ska vara ärlig.

Inte ens Guldbollen, som delats ut sedan 1946?

– Nja, det kanske finns lite intresse, men inte för egen del. Jag tror det är mer intresse från er än vad det är för spelarna som spelar.

Granqvist påpekar också att han föredrar att vara med landslaget på Cypern än att behöva gå på kvällens gala i Globen.

När damlandslagets målvakt Hedvig Lindahl fick höra om Granqvists uttalande på Fotbollsgalan förstod hon honom till viss del.

– Jag håller med om att vi borde tänka på fira lagvinsterna än mer kontra de individuella insatserna. Varje gång någon frågar mig vilken spelare som sammantaget är bäst går det inte att säga. Du behöver vara bra på huvudet, bra på att glidtackla, vara snabb, vara tuff. Laget måste alltid gå först, men jag tycker att det finns ett värde i att ha individuella utmärkelser. Om varje individ kämpar väldigt hårt blir laget sammantaget väldigt bra. Det kan vara bra för att sätta lite press eller ha det som en morot för varje individ, säger hon.

Landslagskollegan Caroline Seger:

– Vi håller på med en lagidrott och när vi får individuella priser är det ett bevis på att vi har gjort något bra. Men man gör det oftast med sina lagkamrater så jag förstår hans resonemang. Samtidigt ska vi vara stolta över den här galan och att vi hyllar svensk fotboll.

Läs mer: Diamantbollen till Seger: Känner en enorm stolthet