Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-16 14:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/granqvist-om-kritiken-lat-mig-spela-i-landslaget-forst/

Fotboll

Granqvist om kritiken: Låt mig spela i landslaget först

Andreas Granqvist har haft en tuff säsong i Helsingborg och har nu tagit en paus från sportchefsuppdraget för att koncentrera sig på sitt eget spel. Foto: Krister Andersson/Bildbyrån

HELSINGBORG. Landslagets lagkapten Andreas Granqvist har haft en jobbig säsong i Helsingborg. Han har spelat med en skada som han inte velat berätta om hur allvarlig den var. 

Granqvist har tagit en paus från sportchefsjobbet och det har ifrågasatts om han fortfarande håller för landslaget. 

– Telefonen ringde väl till tio, elva på kvällarna. Jag har inte tiden eller orken att snacka med alla möjliga agenter, folk i organisationen (Helsingborgs) måste kunna ta den mängden. Det blev alldeles för mycket surr omkring och då blir sporten lidande. 

När Andreas Granqvist blev klar för en återkomst i Helsingborgs IF förra sommaren skrev han på ett 3,5-årskontrakt plus ytterligare tre år som sportchef för klubben efter spelarkarriärens slut. 

Tanken var att Granqvist skulle slussas in i sportchefsrollen, men allt eftersom blev det mer och mer arbete vid sidan av fotbollsplanen. I slutet av juli i år, med två veckor kvar av transferfönstret, meddelade han att det fick bli en paus från sportchefsjobbet. 

Var det ett misstag att tro att det skulle gå från början? 

– Ja, men samtidigt gör jag allt för HIF, där jag vill hjälpa till på bästa sätt jag kan. Sen blev det för mycket och då hjälpte jag varken klubben eller mig själv. Då kände jag att fönstret var nära slutet och med de förutsättningar vi har, var det ändå inte mycket jag kunde göra, säger Andreas Granqvist. 

Under sommaren har totalt 14 spelare anslutit till eller lämnat Helsingborg. Laget fick en positiv start efter att Henrik Larsson återvände till tränarrodret men nu är man åter i en tung period med fem matcher utan seger. 

Laget ligger tolva i allsvenskan och har två poäng ner till kvalplatsen. Senast blev det förlust hemma mot IFK Göteborg som vände matchen i slutskedet. Under fredagen, efter att denna intervju genomfördes, meddelade Helsingborg att Larsson lämnar tränarjobbet efter att ha mottagit verbala påhopp. 

Har man för höga krav på Helsingborg? Ni är ändå en nykomling. 

– Det är svårt att säga. I den här staden och i Helsingborg som förening är det otroligt stora krav och jag gillar att vi har krav på oss. Vi kan inte skylla ifrån oss, vi är i en verklighet där vi har det väldigt, väldigt tufft ekonomiskt. Det blir tajtare och tajtare och jobbigare och jobbigare om vi dras ned hela vägen i smeten. 

I nästa vecka tar Janne Andersson ut truppen till EM-kvalmatcherna mot Färöarna och Norge. Andreas Granqvist är Anderssons lagkapten men under säsongen har det höjts röster att mittbacken inte längre håller måttet för spel i svenska herrlandslaget. 

– Formen känns bättre och bättre men jag är väl inte där jag vill vara än. Jag har haft en jobbig säsong, framför allt med skadan och sen sportchefsdelen som har varit krävande. 

– Kritiken utifrån kommer alltid att finnas. Jag vet att jag har en stor tyngd på mina axlar och blir bedömd efter det. Jag är inte orolig, jag har haft en halvdålig match i landslaget, efter VM mot Norge, men då var jag skadad. Folk som säger att jag inte är redo eller har tappat kvalitet, låt mig först spela i landslaget och sen kan de bedöma mig efter det. 

Damlandslagets Jonna Andersson berättade inför VM i Frankrike att hon läst merparten av den kritik som tidigare lyfts mot henne i medierna. Oftast hävdar fotbollsspelare att de inte läser sådant över huvud taget, alternativt att de är noga med att säga att de inte gör det, vilket Granqvist skrattar igenkännande åt. 

– Jag vet inte, det har funnits kritik mot mig i många år på olika nivåer. Sen om det är positivt eller negativt, jag var ganska hyllad under VM och Nations League. Nu har jag haft en tuffare säsong med skador, men det är klart det är krav på mig. Jag försöker att inte fokusera på det utan jag lägger fokus på vad jag kan och vad jag gjort i landslaget. 

Även om Granqvist inte ger mycket för kritiken pratar han ändå om att han inte presterat så bra som han själv vill. 

– Det var väl jobbigt just där kring beslutet att ta en paus från sportchefsrollen. Då var jag inne i en tung period och kände en otrolig frustration. Skadan har varit jobbigare än vad jag har velat säga. Jag känner själv nu att fysiken är på väg tillbaka och skadan börjar bli helt läkt så jag kan göra mig själv rättvisa. 

Pressade du dig själv att komma tillbaka för tidigt? 

– Jo men så var det väl lite, jag känner en skyldighet att vara därute. Sen kan man alltid värdera om det var rätt eller fel. 

Innan han kom till Helsingborg spelade Granqvist i Krasnodar. Kvalitetsskillnaden mellan ett topplag i ryska ligan och ett bottenlag i allsvenskan, kan inte underskattas.  

– Det är enklare att spela i ett lag som är fungerande. Fråga Sebastian Larsson som kommer hem till AIK, han kan bara gå in och köra medan jag kommer till ett lag som kommer upp från superettan och ska hålla sig kvar i allsvenskan. Det är en anpassning också, säger Andreas Granqvist.