Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Gripen för Dortmundattack ville tjäna pengar

00:52. Tysk polis har gripit en 28 årig man som misstänks ha detonerat tre bomber riktade mot Borussia Dortmunds spelarbuss förra veckan när den var på väg till en Champions League-match mot Monaco.

BERLIN. Allt eftersom fler detaljer kommit fram kring den 28-årige man som gripits misstänkt bombattacken mot Dortmunds spelarbuss klarnar det förmodade motivet. Den gripne är varken islamist eller högerextremist, utan tros ha agerat för att tjäna pengar.

En dryg vecka efter att tre kraftiga bomber utlöstes intill Borussia Dortmunds spelarbuss ser utredningen ut att kunna få en lösning.

Tidigt på fredagsmorgonen grep den tyska polisens specialstyrka GSG 9 en 28-årig misstänkt för att ha planerat och genomfört attacken den 11 april. Gripandet skedde i närheten av Tübingen i delstaten Badem-Würtemberg.

28-åringen misstänks för att ha genomört attentatet i syfte att tjäna pengar, uppgav åklagarmyndigheten på fredagen. Målet med bombattacken ska ha varit att skada eller döda så många spelare ur Borussia Dortmund som möjligt, för att på så sätt få Borussia Dortmunds aktiekurs att falla. 28-åringen ska samma dag som attentatet genomfördes ha köpt optioner till ett värde av 78.000 euro, motsvarande cirka 760.000 kronor. Köpet finansierades genom en bankkredit. Mannen tros sedan ha satsat pengarna på en fallande aktiekurs med förhoppningen att kunna tjäna stora pengar.

Mannen var gäst på det hotell i Dortmunds utkant där spelare uppehöll sig före matchen. Från sitt hotellrum med takfönster ska mannen ha haft uppsikt över den häck där han misstänkts ha placerat bomberna. Flera vittnen ska ha pekat ut mannen, som även ska ha använt hotellets IP-adress.

28-åringen är nu misstänkt för mordförsök, för att ha genomfört sprängattentatet och för att ha orsakat allvarlig kroppsskada.

Åklagaren utgår ifrån att mannen agerat ensam.

– Utifrån nuvarande uppgifter har vi inget som indikerar möjliga medhjälpare eller ytterligare attentatsmän, sade Frauke Köhler, talesperson hos statsåklagaren under en presskonferens på fredagen.

28-åringen är utbildad elektriker och har arbetat vid universitetet i Tübingen. Var han ska ha lärt sig att hantera sprängämnen är dock oklart. Han har tyskt och ryskt medborgarskap och har varit bosatt i en mindre stad i södra Tyskland.

Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière beskriver gripandet som en ”stor framgång”.

– Om anklagelserna mot mannen håller i sig rör det sig om ett särskilt fruktansvärt brottsmotiv, sade han på fredagen.

Enligt källor till tidningen der Spiegel ska polisen ha kommit mannen på spåren efter tips från en person inom finanssektorn som reagerat över den stora kredit mannen ansökt om.

Inledningsvis riktade polisen misstankarna mot våldsbejakande islamister och dådet utreddes som en möjlig terrorattack. På attentatsplatsen hittades tre brev, skrivna på tyska, där gärningsmannen sade sig ha utfört dådet i Allahs namn. Strax efter dådet grep polisen en man från den islamistiska scenen som misstänktes för inblandning i dådet, men denne visade sig senare vara misstänkt för ett helt annat brott och avskrevs från utredningen.

Ganska snart avfärdade också utredarna bekännelsebreven som hittats på attentatsplatsen som falska. Teorin är att den nu gripne mannen författat breven för att leda in utredarna på fel spår. Den nu gripne 28-åringen tros inte ha agerat utifrån ett terroristiskt motiv.

De tre bomberna som exploderade intill spelarbussen innehöll sju centimeter långa metallstift och hade en sprängkraft som kunde orsaka förödelse på 70 meters avstånd. Ett av metallstiften hittades 250 meter från attentatsplatsen. Enligt åklagarmyndigheten var attacken professionellt utförd och det var en ren tur att bomberna inte orsakade mer förödelse.

Det har tidigare spekulerats i att bomberna kan ha tillört den tyska militären. Det kunde åklagaren emellertid inte bekräfta då det ännu är oklart vilket sprängämne som använts vid attacken. Tekniker ska nu undersöka de markprover som tagit på attentatsplatsen.

Läs mer: Andra attentat som haft idrotten som mål – en tillbakablick i historien