Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 13:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/guidetti-tillbaka-i-landslaget-for-em-kvalmatcher/

Fotboll

Guidetti tillbaka i landslaget för EM-kvalmatcher

John Guidetti är tillbaka i svenska landslaget för EM-kvalmatcherna mot Malta och Spanien. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

John Guidetti saknades i Janne Anderssons senaste landslagstrupp, men till mötet med Malta den 7 juni och Spanien den 10 juni är Spanienproffset tillbaka.

En skräll i truppen är AIK:s 33-årige mittback Per Karlsson.

DN Text

– Per är en av allsvenskans bästa och har varit det i många år. Han är en väldigt gedigen, positionssäker och följsam mittback. Vi har valt att inte ta med honom i januariturnén beroende på hans ålder och valt att titta på yngre spelare. Men i det här skarpa läget kände vi att Per skulle vara en bra spelare för oss att ta med oss, säger förbundskapten Janne Andersson. 

På det senaste landslagslägret mot Rumänien och Norge lämnade Victor Nilsson Lindelöf återbud då han och hustrun Maja Nilsson Lindelöf väntade sitt första barn. Han saknas även denna landslagssamling på grund av ljumskproblem. 

– Victor är en av stamspelarna och då han är frisk spelar han alltid. Det är självklart tråkigt men den här gången kan inte Victor spela och då måste jag acceptera det, säger Janne Andersson. 

Landslagskaptenen och mittbacken Andreas Granqvist är med trots den senaste tidens skadebekymmer.

– Just nu är han i rehabiliteringsfas. Men vårt medicinska team och jag själv har pratat med honom och hans klubb. Känslan och hoppet är ändå att det ska kunna gå, sedan får vi se hur det ser ut längre fram i veckan. Jag får avvakta och se hur rehabiliteringen går för honom, säger Andersson. 

Även mittbacken Alexander Milosevic är uttagen, till vardags i Nottingham Forest.

– Han är duktig på att ta fram bollen, kraftfull med en bra fot. Dessutom upplever jag honom som väldigt kommunikativ med en bra spelförståelse, något vi jobbade med under januariturnén i år. Han gjorde ett gott intryck där och det ska bli roligt att jobba med honom igen.  

Robin Quaison gjorde succé under det senaste landslagslägret med mål i båda matcherna. Men nu är Mainz-anfallaren ett osäkert kort på grund av en fotskada. 

– Han ådrog sig den i slutet av Bundesligasäsongen men rehabiliteringen har gått jättebra. Därför känns det hoppfullt att han ska kunna vara hel och frisk när vi samlas på söndag men han är också ett frågetecken såklart. 

John Guidetti petades i den senaste EM-kvaltruppen men har tagits ut till dessa två matcher. 

– Skillnaden från senast är att jag tagit ut fem anfallare utifrån Quaisons situation. Sedan hade kanske Guidetti varit med på fyra anfallare, varje uttagning är unik utifrån de förutsättningar som gäller just då. Han är en spelare som alltid tillför i landslaget då han är med. Det är också en liten bonus även om det inte direkt påverkar uttagningen att John har erfarenhet av spansk fotboll på ett sätt som han är ganska ensam om. 

Det finns även skadebekymmer på målvaktssidan, då förstemålvakten Robin Olsen har en fotskada.

Herrlandslaget ställs nu inför ett möte med Malta den 7 juni på Friends Arena och Andersson höjer ett varningens finger för motståndet. Därefter väntar giganten Spanien, som leder kvalgruppen, den 10 juni i Madrid. 

– Malta har någon seger, inte så många, några oavgjorda resultat och deras förluster har inte varit så stora. Det har jämnat ut sig och de mindre nationerna har en fysik som gör att de orkar springa. Vi måste komma upp i nivå och bygga vidare på det anfallsspel vi hade mot Rumänien och Norge, då ska vi ha en bra chans till seger vilket självklart är målet. 

– Spanien är en världsnation med sex vinster och två oavgjorda efter VM. Alla spelare och ledare måste upp på personbästa, då har vi chansen och varför skulle vi inte kunna nå personbästa. Jag hoppas att vi når dit och då kan vi slå dem, säger Janne Andersson.