Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/hammarby-korde-over-ostersund/

Fotboll

Hammarby körde över Östersund

Hammarbys Muamer Tankovic målfirar. Foto: Christine Olsson/TT

Hammarby hade aldrig besegrat Östersund i allsvenskan. Men när man väl gjorde det gick proppen ur. Matchen slutade 4–0 efter total Hammarbydominans i 75 minuter. I huvudroll på nytt Muamer Tankovic, ett mål och två assist.

Rätta artikel

– Jag har aldrig varit med om så stor dominans. Vi körde över dem totalt, sade Tankovic efter slutsignalen.

– I tidigare matcher har vi tappat i andra halvlek, men det gjorde vi inte i dag. Vi var fantastiskt bra. Samtidigt som jag tycker Östersund agerade naivt, de ville finlira, rulla bakifrån.

Tränaren Stefan Billborn var inne på samma linje.

– Vår start var otroligt bra. Vi hade bra energi, bra presspel, och återerövringen var bra. I andra halvlek började vi tveksamt, men vi växte in i det igen.

– Jag tror att jag kommer att vara jättenöjd med matchen, även efter att jag sett den i efterhand.

Har ni en växel till?

– Ja, det tror jag. Men det var vår bästa insats i år. Vi höll koncentrationen, sade Billborn.

Östersund fick en mardrömsstart, Hammarby fick en drömstart.

Tom Pettersson, Östersunds lagkapten och försvarsgeneral, skadades redan i den andra minuten, och behandlades utanför planen. 

Då kom Hammarby i ett flygande anfall genom Simon Sandberg på högerkanten. Hammarby fyllde på med mycket folk och Vidar Ørn Kjartansson lättade bollen ut till vänster, via Imad Khalilis huvud, över backlinjen, till Maumer Tankovic som mötte på ett tillslag och träffade stolpen. Jeppe Andersen störtade fram på returen och bredsidade in 1–0 tätt intill vänstra stolpen.

Då stod klockan på 2.27.

Nio minuter senare kom 2–0. Östersund slarvade med speluppbyggnaden, och Tankovic snodde bollen av normalt bolltrygge Tesfaldet Tekie. Det gav ett två mot ett läge. Tankovic lade fram bollen till Kjartansson, som inte gjorde något misstag när han kom helt fri mot Sixten Mohlin i Östersundsmålet.

Nu ägde Hammarby matchen. Pressade högt och vann boll på offensiv planhalva.

Och efter 29 minuters spel slarvade Östersund på nytt på egen planhalva. Charlie Colkett tappade bollen, det såg ut som han blev hakad bakifrån av en Hammarbyspelare, och Nikola Djurdjic kunde ohotad avancera och placera in 3–0.

Fjorton minuter in på andra halvlek stängde Hammarby matchen. Jeppe Andersen avancerade till vänster i straffområdet och föll i en närkamp med Ronald Mukiibi. Domaren pekade på straffpunkten.

Tankovic var iskall, väntade ut Mohlin och placerade straffen mitt i målet. Tankovics femte mål i årets allsvenska.

Östersunds centrala mittfält har tveklöst setts bättre. Hammarby tilläts spela framåt, i öppna landskap, när man vände spelet.

Hammarby fick dock spela sista kvarten med tio man, sedan Simon Sandberg fått rött kort, efter en närkamp med Marco Weymans, som med en tröjdragning fått Sandberg på fall. Sandberg sparkade sig loss, Weymans tog sig mot huvudet, och domaren uppfattade att sparken tagit i ögontrakten.

– Jag försökte bara ta mig upp. Jag träffade honom inte i huvudet, sade Sandberg.

Det röda kortet åkte upp direkt, vilket innebär att Sandberg är avstängd i bortamötet med IFK Göteborg på måndag. 

– Det är en realitet vi får förhålla oss till, vi har haft spelare borta tidigare, konstaterade Billborn krasst.

Det numerära underläget innebar att Stefan Billborn säkrade upp, tog ut Tankovic och satte in Vladimir Rodic som högerback.

Segern innebär att Hammarby, i en haltande tabell, går upp på andra plats, med samma poäng som ledande Malmö FF.