Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 05:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/hammarby-lyfter-i-tabellen-efter-seger-mot-sirius/

Fotboll

Hammarby lyfter i tabellen efter seger mot Sirius

Hammarbys Muamer Tankovic gör 2–0 under fredagens match mot Sirius. Foto: Christine Olsson/TT

Hammarby är uppe på andra plats i en haltande allsvensk tabell efter seger 2–0 hemma mot Sirius. Muamer Tankovic gjorde båda målen, det första på straff, inför 21.905 åskådare på Tele2 arena.

Rätta artikel

Sirius saknade avstängde Tim Björkström och Niklas Busch Thor, som var sjuk. Tränaren Henrik Rydström nominerade dessutom en delvis nykomponerad backlinje.

Sirius som efter två trepoängare i säsongsinledningen bara hade tagit en poäng i de följande fem matcherna.

Hammarby tog tag i matchen direkt. Men agerade trots övertag i bollinnehav aningen försiktigt. Slarvade med sista passningen, vågade inte slå de där djupledsbollarna mot Vidar Örn Kjartansson och Nikola Djurdjic som kunde ha öppnat Sirius defensiv.

Först i den 29:e minuten kom kombinationen man väntade på. Lång svepande crossboll från Jeppe Andersen till Dennis Widgren, som spelade vidare på ett tillslag till Muamer Tankovic, som i sin tur skarvade vidare till Nikola Djurdjic.

Djurdjic avancerade i straffområdet och krokades av både Ian Sirelius och Jesper Arvidsson.

Solklar straff. Men det var inte lika solklart vem som skulle ta den. Djurdjic lade upp bollen, men Tankovic gick emellan. Och det slutade med att Tankovic slog straffen. Placerade den till höger om Siriusmålvakten Lukas Jonsson. Och det var 1–0 efter en halvtimmes spel.

– Såklart han var sugen på att ta straffen. Men tränaren och jag var överens om att jag skulle slå den, sade Tankovic.

Huvudtränaren Stefan Billborn var sedan glasklar när han fick utveckla frågan efter matchen.

– Det är Pablo (Pinones Arce, andretränaren) som sköter det. Och det står på listan vem som är förste straffskytt. Jag vet inte vem det är, och det bekymrar mig inte, sade Billborn.

– Men jag är bekväm med att Maumer slår dem, han är en bra straffskytt.

Åtta minuter senare kom 2–0. Imad Khalili slog en djupledboll på Tankovic, direktskarv till Kjartansson som omedelbart skarvade tillbaka till djupledslöpande Tankovic, som kom fri och chippade in bollen över den utrusande målvakten.

Läget var tufft för Sirius nu, som låg djupt med laget, och som endast i undantagsfall kontrollerade boll på offensiv planhalva under den första halvleken. Två distansskott utanför av Sirelius var det närmaste man kom ett mål.

Sirius klev upp högre i inledningen av den andra halvleken, men levde farligt när Hammarby höjde passningstempot. Hammarby tappade dock snabbt skärpan i passningsspelet, och bjöd in Sirius i matchen.

Med tio minuter kvar fick Gianluca Curci sträcka ut rejält på ett avslut från Karl Larsson. Men närmare än så kom inte Sirius en reducering.

Billborn fick frågan om han tror det finns risk att Tankovic kan försvinna under sommarfönstret? Och han konstaterade krass att Tankovic har kontrakt, och om han går får den klubben betala bra.

På följdfrågan ”hur mycket?”, svarade Billborn:
”Hur ska jag kunna ha koll på det. Jag har ju inte ens koll på vem som ska slå straffarna”.

Läs mer: Odilon säljs till Brügge: ”Största försäljningen i Hammarbys historia”