Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Hammarby möter iransk toppklubb

Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Hammarby vill locka fler invandare till sina matcher. Som ett led i det arbetet möter man på fredagen den iranska storklubben Esteghal på Tele 2.

– Människor med invandrarbakgrund är underrepresenterad på de allsvenska arenorna, säger Hammarby Fotbolls vd Henrik Kindlund.

Matcher mot populära storklubbar från andra länder är tänkt att bli ett årligt återkommande arrangemang på Tele 2.

– Grundtanken är att vi vill få mer folk till Hammarbys matcher. Och då får man jobba med publikrekrytering.

– Det bor ungefär 500.000 människor i Stockholms län som är utlandsfödda och många har ett stort fotbollsintresse, säger henrik Kindlund.

Den första klubben är alltså Esteghal FC från Irans huvudstad Teheran. En klubb som har omkring 20 miljoner supportrar, många i Iran, men de flesta spridda runt om i världen.

Hammarby räknar med omkring 10.000 på Tele 2:s läktare och hälften av dem kommer att ha iranskt ursprung.

– Det kommer supportrar från de skandinaviska länderna, Tyskland och England och ända från USA och Kanada, säger Henrik Kindlund.

Esteghlal bildades 1949 och hette från början Taj Tehran Fotball Club. Taj betyder krona och klubben stod det iranska kungahuset nära.

I samband med revolutionen 1979, när det iranska prästerskapet tog makten, konfiskerades klubben och namnet ändrades till Esteghlal som betyder ”oberoende”.

Klubben har vunnit den iranska ligan åtta gånger och också vunnit Asiens Champions League två gånger.

Det är Hammarby som står för alla kostnader i samband med vänskapsmatchen.

– Det är klart att det kostar en slant att ta hit Esteghlal från Iran. Det är inte gratis, så vi gör inte det här för att tjäna pengar på själva matchen.

– I stället är det en investering i kännedom och relationer.

Hammarby är noga med att poängtera att man är medvetna om de problem som finns i Iran vad gäller demokrati, mänskliga rättigheter och kvinnors situation, men att klubben tror på dialog mellan supportrar.

Redan nu har Hammarby börjat titta på lag som kan bjudas in till nästa säsong.

– Det kan bli lag från Turkiet, Polen eller Chile. Vi får se, men det handlar om länder där många stockholmare har sitt ursprung.

Hammarby saknar Ögmundur Kristinsson och Birkir Már Saevarsson till matchen. Islänningarna är borta på landslagsuppdrag, liksom Melker Hallberg som är uttagen i det svenska U21-landslaget.

– Vi tvingas rotera litegrann i uppställningen på grund av frånvaron av vissa spelare och sedan har vi haft rätt tuff matchning eftersom vi gick rätt långt i cupen, så viss rotation blir det, säger den assisterande tränaren Carlos Banda.

Johan Persson är fortfarande inte spelklar, medan Erik Israelsson troligtvis startar.

Redan på måndag har Hammarby match igen. Då möter man Örebro borta på Behrn Arena.

– Den matchen blir ett genrep, det här är mer som en träningsmatch, säger Carlos Bands som förväntar sig ett lite annorlunda spel mot iranierna:

– Det är alltid intressant att möta en annan typ av fotboll. De spelar säkert inte så allsvenskt, eller vad man ska säga.

– Jag tror de kommer spela mycket kortpassningsspel och vara väldigt markeringsinriktade vilket så klart kan öppna upp lite ytor som vanligtvis inte är öppna.