Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/hammarby-vinner-derbyt-mot-djurgarden/

Fotboll

Hammarby vann derbyt – nu är guldstriden vidöppen

Bild 1 av 8
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 2 av 8 Djurgårdens Mohamed Buya Turay deppar.
Foto: Bildbyrån
Bild 3 av 8
Foto: Simon Hastegård
Bild 4 av 8
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 5 av 8 Hammarbys Mads Fenger Nielsen och Djurgårdens Mohamed Buya Turay.
Foto: Bildbyrån
Bild 6 av 8 Hammarbys Richard Magyar ligger ner.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 7 av 8 Djurgårdens Mohamed Buya Turay och Hammarbys Richard Magyar
Foto: Bildbyrån.
Bild 8 av 8
Foto: Bildbyrån

Två snabba mål i början av andra halvlek innebar att Hammarby besegrade Djurgården med 2–1 i derbyt, efter enormt raffel sista halvtimmen. 

Nu väntar stor dramatik i den allsvenskan guldstriden – och Djurgården är inte längre serieledare efter att Malmö FF vunnit mot IFK Göteborg under söndagen. 

Det var trångt på mittfältet i första halvlek. Inget av lagen fick grepp, utan trevade och letade öppningar. Djurgården fick det inte att synka riktigt med toppforwarden Mohamed Buya Turay, som löpte offside vid ett flertal tillfällen.

Djurgårdens Astrit Ajdarevic låg tätt på playmakern Darijan Bojanic, och tillsammans med Fredrik Ulvestad vann de matchen mot Bojanic och Jeppe Andersen.

Offensivt skapades endast halvchanser. Den första redan i den andra minuten då Hammarbys Mads Fenger, i egen box, stod för ett minst sagt märkligt, vågat uppspel, som tog i ryggen på Mohamed Buya Turay. Den bollen kunde lika gärna ha studsat i mål.

Första halvlek blev ett ställningskrig. Två skickliga defensiver möttes.

Hammarbys bästa chans kom minuten före halvtid. Vladimir Rodic fick utrymme för ett distansskott, efter frispark. Ett hårt, pressat skott som touchade en försvarare och smet precis utanför vänstra stolpen.

Matchen öppnade upp rejält direkt efter paus. Inom loppet av sex minuter gjorde Hammarby två mål och drog på sig en utvisning.

I den 53:e minuten kom första målet. Fredrik Ulvestad rensade rakt ut, Simon Sandberg  tog emot avancerade och måttade mot Nikola Djurdjic, som ohotad kunde nicka i mål.

Tre minuter senare kom 0–2. Elliot Käck tappade boll till Simon Sandberg, som frispelade Alexander Kacaniklic, som rullade bollen förbi en chanslös Tommi Vaiho.

Minuten efter drog Jeppe Andersen på sig sitt andra gula kort, och Hammarby var nere på tio man.

Båda lagen gjorde byten. Djurgården satte in Emir Kujovic. Hammarby tog in Junior för att täcka upp för utvisade Jeppe Andersen.

Nu handlade det om spel mot ett mål. Djurgården parkerade spelet på offensiv planhalva. Och i den 74:e minuten kom reduceringen. Jacob Une Larsson nådde högst på en hörna, Hammarbymålvakten Davor Blazevic gjorde en jätteräddning, men Buya Turay tryckte upp returen i nättaket.

Djurgårdens blytunga press fortsatte. Blazevic gjorde flera jätteräddningar. Vid ett tillfälle hade han hjälp av ribban. Men han Blazevic och Hammarby klarade den enorma anstormningen, och vann en trepoängare som öppnade upp guldstriden rejält.

– Jag tror det är viktigt att ta en match i taget. Men nu verkar vi vara med på guldtåget, nu när det är fyra lag inblandade, säger Hammarbys tränare Stefan Billborn. 

Djurgårdens Jacob Une Larsson: 

– Min första tanke är att vi gör en ganska bra match. Men att det är en kort period där vi släpper in dem i matchen. Och det kändes onödigt att låta dem göra två mål på oss, med tanke på hur få chanser de hade.

– Men det man grämer sig mest över är alla de bollar som inte gick in. Vi radade upp tillräckligt med chanser för att göra både 2–2 och 3–2.

Senare under söndagen vann Malmö FF mot IFK Göteborg, vilket gör att Skånelaget nu är ny serieledare i allsvenskan. MFF har samma poäng som tvåan Djurgården, men med bättre målskillnad.

 

Läs mer: 

Djurgårdens psykolog: Ser inga tecken på guldfrossa 

Djurdjic: Vi kommer vinna, det är jag säker på