Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 19:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/hammarbys-sakerhetschef-det-ar-som-att-umgas-med-en-dysfunktionell-familj/

Fotboll

Hammarbys säkerhetschef: Det är som att umgås med en dysfunktionell familj

Under våren och sommaren reagerade både klubbar, förbundet och supportrar på polisens nya strategi med hårdare tillståndskrav enligt den så kallade villkorstrappan. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Hammarbys säkerhetschef är fortsatt kritisk till polisens arbete i samband med den allsvenska fotbollen. Nu får han stöd av Gustav Fridolin (MP).

– Det är som att umgås med en dysfunktionell familj, säger Göran Rickmer om samarbetet med polisen.

Stora delar av publiken har reagerat och klubbarnas säkerhetschefer känner sig frustrerade.

Nu ger sig politikerna in i debatten om polisens hårdare tag mot de allsvenska klubbarna.

I en riksdagsmotion vill Gustav Fridolin (MP) se en genomlysning av polisens strategiska arbete för säkerhet vid stora fotbollsevenemang.

Fridolin menar att det är en demokratifråga. 

”Staten, och ytterst riksdagen, måste tillse att Polisen agerar så att förtroendet för regler i allmänhet och våldsmonopolet i synnerhet säkras och växer. Inte minst bland unga. Därför finns det anledning för riksdagen att kräva av regeringen att se över polisens arbete med säkra och trygga fotbollsevenemang”, motiverar Fridolin som tillsammans med partikamraterna Emma Hult och Lorentz Tovatt skrivit motionen.

Göran Rickmer tycker det är bra att allt fler engagerar sig när det gäller polisens krav på klubbarna.

– Jag tycker att det är jättebra att politiker engagerar sig, de har varit på besök på våra matcher, fler borde göra det. Det är en viktig poäng att en statlig myndighet som Polisen måste ha en hög trovärdighet gentemot medborgarna, framför allt om det är en myndighet som har ett våldsmonopol.

De senaste veckorna har polisen skärpt kraven från i våras ytterligare.

– Nu tömmer man läktarna och gör nya neddragningar som innebär att vi kommer tvingas köpa tillbaka biljetter, säger Rickmer. 

Polisen utgår från de olika klubbarnas säkerhetsplaner i sin bedömning inför matcher. Enligt Hammarbys säkerhetschef har dock exempelvis Stockholmsklubbarna, trots att dokumentet inte är enkla och ser olika ut, fått exakt samma krav på åtgärder på sig.

– Om det är en slump eller inte kan man diskutera. Är man konspiratoriskt lagd kan man tro att det inte är en slump utan att någon har bestämt att det ska vara så här.

Rickmer har inget problem med att Hammarby som arrangör ska ta sitt eget ansvar.

– Sedan är det räddningstjänsten och polisen som ska vara experter, det kanske inte ser ut så i verkligheten. Räddningstjänsten är experter men polisen kanske inte är experter på hur man ska handskas med fotbollsmatcher. Vi har jättebra samarbete med delar av Polismyndigheten, problematiken är att de som sitter ovanför sedan två veckor tillbaka inte håller på med säkerhet, det är något populistiskt man håller på med.

Hårdare regler kring visiteringen vid matchinsläppen är en del i de ökade kraven på arrangören, som många klubbar reagerat på. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

De senaste veckorna har också ett flertal åskådare klagat på att visitationen varit allt för närgången.

Pierre Nordberg, supporteransvarig i Malmö FF, berättade nyligen om att ett 20-tal supportrar känt sig kränkta och gjort polisanmälningar då manliga och kvinnliga visitatörer tagit kvinnor på brösten och både män och kvinnor i skrevet vid bortamatchen mot Elfsborg.

Enligt polisens kravlista ska en visitatör fråga en kvinnlig supporter om det är okej att känna på brösten och supportern ska svara ja eller nej.

Blir det ett nej nekas personen tillträde till matchen.

– Vi i Hammarby kommer aldrig följa det, för oss är det ett hån mot de som drabbats. Det går inte att jämställa sexuella relationer i hemmet med att gå på fotboll och bli visiterad, det är den jämförelse som man gjort från myndighetens sida. Galenskapen kommer fortgå tills någon säger ifrån. Vi försöker men det måste fler till för att nå ett resultat, säger Göran Rickmer.

I ett svar på mejl till DN skriver Michael Fetz, som är chef på den operativa enheten hos Polisen i region Stockholm, bland annat att det inte råder god ordning på fotbollsarenorna vilket är en förklaring till de neddragningar på läktarsektion som både Hammarby och Djurgården drabbats av på senare tid. 

”2018 brändes fler än 1000 bengaler och det kastades rökbomber, knallskott och begicks våldsbrott inne på läktarna, vilket även drabbar besökare. Handlingarna utgör brott och fortsätter även på matcherna i år”. 

Polisen menar också att dialogen med intressenter för svensk fotboll är god. 

”Myndigheten har löpande dialoger med flera intresseorganisationer, bland annat med SvFF, RF och med de flesta idrottsarrangörer för att gemensamt uppnå visionen. Polisen har även initierat en dialog med supporterföreningarna och har en löpande dialog med dem via evenemangspolisen. Så sent som i måndags, den 30 september, träffade Polisen i Region Stockholm VD:arna från Stockholmsklubbarna”, står det i mejlet. 

Läs mer: ”Polisens nya strategi innebär en oacceptabel kollektiv bestraffning”