Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Hammarbys segertåg rullar på

Nikola Djurdjic kramas om efter sitt 1-1-mål mot Malmö FF. Djurdjic gjorde ytterligare ett mål när Hammarby vann med 3-2.
Nikola Djurdjic kramas om efter sitt 1-1-mål mot Malmö FF. Djurdjic gjorde ytterligare ett mål när Hammarby vann med 3-2. Foto: Pontus Lundahl/TT

Han spelade för klubben 2015 men det tog Nikola Djurdjic ingen hänsyn till. Med sina två mål låg serben bakom Hammarbys 3–2-seger mot Malmö FF inför 23.490 åskådare.

Trycket från läktarna var enormt, förväntningarna skyhöga och på andra sidan stod ett mästarlag som inte alls motsvarat förväntningar.

Men ingen trodde väl på allvar att det skulle bli en lätt match.

Det blev det inte.

Det var först när Nikola Djurdjic efter 65 minuter nickade in kvitteringen till 2-2 som Hammarby ökade takten.

Tre minuter senare fick Malmös mittback Lasse Nielsen sin andra varning och tvingades lämna plan vilket gav Pa Dibba chansen att i kamp med ett förvirrat Malmöförsvar sätta 3-2, ett tillfälle måltjuven från Brandbergen inte missar.

– Vi är ett lag med flyt just nu, erkänner tränaren Stefan Billborn. 

Han får frågan när han var med om han varit med om ett liknade flyt.

– Med pojklag i BP förlorade vi inte på fem år, säger Billborn som gått den långa vägen för att bli tränare för ett allsvenskt topplag.

Jiloan Hamad inledde på bänken vilket gav Pa Dibba chansen från start, i övrigt satsade Billborn på samma spelare som besegrade Örebro med 2-1 på bortaplan. 

Trygghet och kontinuitet, det är så Billborn och hans stab jobbar och det har visat sig vara en något av en trepoängsformel.

Men allt var inte klackarna i taket.

Det var ett bedrövligt försvarsspel som gjorde Sören Rieks fick stå helt omarkerad framför Johan Wiland och med en volley satte han enkelt 1–0.

Kvitteringen kom tio minuter före halvtidsvilan. Djurdjic fälldes just utanför straffområdet, frisparken slog Muamer Tankovic och med en lätt touch kunde Djurdjic skarva bollen i mål.

Malmös 2-1-mål var en läckerhet. Carlos Strandberg stack i djupet och spelade in en hård boll som Mattias Svanberg slängde sig fram och tryckte in bakom Wiland.

Kvitteringen kom efter något av en chansbrytning av mittbacken Björn Paulsen som stormade fram, dansken spelade ut bollen till Simon Sandberg som slog inlägget som Djurdjic nickade in bakom Andersson.

Segermålet gjorde Pa Dibba som tog vara på chansen när virriga Malmöspelare letade efter sina positioner efter Nielsen utvisning.

– Vi är inne i ett stim och skapar målchanser hela tiden, konstaterar Billborn.

Nu toppar Dibba allsvenska skytteligan med sju mål, bakom honom skuggar Nikola Djurdjic och Jiloan Hamad med sina sex mål.

– De gräver fram många chanser, det är en styrka att vi kan skapa chanser ur ingenting, vi har många verktyg just nu.

Hammarby kom till spel utan Jiloan Hamad, en av de spelare i allsvenskan som låg närmast en VM-biljett, som började på bänken då han hade känning i en ljumske.

Att Hamad redan efter en dryg säsong i Hammarby redan funnit en plats i fansens hjärtan visade sig inte minst i den banderoll där han fick plats som en av Bajens hjältar tillsammans med Kennedy och Nacka.

Räkna med Hamad i derbyt som väntar mot AIK på söndag.

– Vi ville inte riskera någonting, jag räknar med att Hamad kan spela derbyt, säger Billborn.

Läs också: Hammarbys tuffa vecka kan bli avgörande för allsvenskan

Hammarby–Malmö FF 3–2 (1–1)

0–1 Sören Rieks (19), 1–1 Nikola Djurdjic (36), 1–2 Mattias Svanberg (46), 2–2 Djurdjic (65), 3–2 Pa Dibba (70)

Utv: Lasse Nielsen, MFF (68)

 

Matchen 4

Bra tryck, 23 490 personer på läktaren och två lag som följdes åt i målprotokollet. Onsdagens stormatch på Tele2 arena blev som väntat en stekhet tillställning mellan ett lag i serieledning och ett mästarlag i kris. En utvisning på MFF-backen Lasse Nielsen bäddade för Hammarbys seger. Två minuter senare spikade Pa Dibba slutresultatet. 

 

Matchens lirare

Nikola Djurdjic, Hammarby. Nådde högst med huvudet två gånger om och kvitterade dubbelt. Därtill inblandad i en ytterligare en rad lägen.

 

Frågetecken

Lasse Nielsen, Malmö FF. Mittbacken hade redan ett gult kort. Att dra på sig ännu ett i andra halvlek, och visas ut, hjälpte knappast krislaget MFF och nye tränaren Daniel Andersson. 

 

Hammarbykollen

Serieledande Bajen har fortfarande inte förlorat i årets allsvenska. Härnäst väntar derby mot AIK, också obesegrat, på söndag.

 

Text: Lisa Edwinsson

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.