Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Hamrén: Elfsborgs rutin en fördel i Champions league

Erik Hamrén och Elfsborgs Anders Svensson.
Erik Hamrén och Elfsborgs Anders Svensson. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Tolv år har gått utan svenska lag i Champions league. Vad talar för att nyblivna mästarlaget Elfsborg ska bryta förbannelsen? ”De har en fördel av att ha varit ute i Europa ett antal år”, säger förbundskapten Erik Hamrén.

Det brukar vara samma historia varje sommar. Ett svensk lag bär på drömmar om spel i Champions league, bara för att sedan få se dem grusas i kvalet mot ett Ruzomberok, Dinamo Zagreb eller Celtic.

Efter tolv raka misslyckanden är det Elfsborgs tur att göra ett försök nästa år. Boråslaget har efter söndagens SM-guld placeringarna 1–4–2–3–4–3–1 de senaste sju åren, en imponerande allsvensk svit som har lett till spel i Europa i lika många år.

Elfsborg har visserligen inte varit särskilt framgångsrikt utanför Sveriges gränser – att ha nått gruppspelet i Uefacupen 2007 är den största framgången. Men fotbollslandslagets förbundskapten Erik Hamrén tror ändå att just kontinuiteten och erfarenheten från Europaspelet – där bland annat Valencia, Lazio och Napoli har stått för motståndet – talar för Elfsborg nästa år.

– De åkte ut lite onödigt mot Horsens i år. Men annars har de fått samla på sig den erfarenhet som är så viktig, på samma sätt som det är viktigt för landslaget att kvalificera sig till mästerskapen. Det ger erfarenhet till spelare, ledare och även klubben, säger Hamrén.

Vad skulle ett avancemang betyda för svensk fotboll?

– Det säger sig självt att det är viktigt för svensk klubbfotboll att komma ut i Europa. Det är positivt med AIK och Helsingborg i Europa league i år, men att komma ut i Champions league betyder ännu mer. Det är bara att titta hur det var när Blåvitt var ute på 90-talet, vad det betydde för intresset och inte minst ekonomiskt, säger Hamrén.

Han konstaterar samtidigt det som har varit svenska mästarlags dilemma under 2000-talet:

– Det är svårt när man vinner SM-guld och sedan ska spela Champions league-kval i juli och augusti nästa år. Det hinner hända mycket, man riskerar alltid att tappa bra spelare till större ligor.

Helsingborg är det svenska lag som senast (2000) nådde gruppspelet i Champions league, då med nuvarande Elfsborgstränaren Jörgen Lennartsson som assisterande tränare hos skåningarna.